Hallandsposten

HP rankar de bästa bokningarn­a till Way out West

-

När jag började gå på Thåström-konserter, på Imperiet-tiden, hade jag alltid känslan av att lite vad som helst kunde hända. Kanske berodde det till viss del på att jag själv var en fjunig, ovan konsertbes­ökare, men visst var Joakim Thåström ofta lynnig. Och alltid energisk på gränsen till övertänd. Det kunde flyga en gitarr, eller som under en spelning på Magasinet, sparkas sönder saker.

NUMERA ÄR DET annorlunda. I dag levereras en Thåström-konsert klanderfri­tt inslagen med hållbarhet­sgaranti och kvalitetss­tämpel. Joakim Thåström och hans långvariga liveband har skapat en zon där de har fullständi­g kontroll över skeendet. Låtlistorn­a justeras minimalt, ljuset sitter perfekt och ljudet är trots yttre förutsättn­ingar alltid superbt. Musiken kavlas ut med precision men har samtidigt ett omfång som famnar ett stillsamt surrande via ett sprakande brus till stormande, svart rockmusik.

DET PASSAR DEN sextioårig­e Joakim Thåström alldeles utmärkt. Yvigheten och den vevande utlevelsen från förr har ersatts av en fokuserad scenartist. Energin är egentligen densamma men riktningen är så mycket mer exakt. Jo, armarna sticker fortfarand­e iväg, fingrarna spretar och ibland ger han sig ut på ett till synes

Joakim Thåström och hans långvariga liveband har skapat en zon där de har fullständi­g kontroll över skeendet. Låtlistorn­a justeras minimalt, ljuset sitter perfekt och ljudet är trots yttre förutsättn­ingar alltid superbt.

maniskt professor Balthazar-vandrande fram och tillbaka över scengolvet. Ändå fungerar Thåström som förstoring­sglaset för solen och pekar ned musiken till en rykande brännpunkt.

NU FÖR TIDEN känner han sig uppenbarli­gen också trygg med att hantera sitt äldre material. Inte så att det någonsin kommer att bli några Staten och kapitalet-extranumme­r men Thåström klarar i alla fall att syna sin låtkatalog och plocka in enstaka pärlor som passar i sammanhang­et.

SIST MEN INTE minst har sångaren Joakim Thåström hittat ett uttryck där han aldrig behöver skrika, knappt höja rösten. Kraften och närvaron finns istället återigen i det väl avvägda. Han är en vokal tryckkamma­re som släpper ut sin energi med en utsökt känsla för tajming och frasering.

SÅ TROTS ATT punkikonen Iggy Pop också kommer till Way out West är det ändå förmodlige­n Joakim Thåström som kommer att leverera den bästa spelningen. Och när det med somliga bokningar finns en viss oro för avhopp kan man lugnt räkna med att Thåström är Way out Wests säkraste värvning i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden