Hallandsposten

Regionen vill ha fler visselblås­are

HALMSTAD: Region Halland inrättar nu en tjänst dit allmänhet och medarbetar­e anonymt kan vända sig med misstankar om oegentligh­eter.

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

”Det finns alltid en risk att någon eller några faller för frestelsen”.

GÖSTA BERGENHEIM (M)

Såväl allmänhete­n som regionens medarbetar­e och politiker ska anonymt kunna anmäla misstankar om oegentligh­eter inom Region Halland. Regionfull­mäktige beslutade på onsdagen att inrätta en visselblås­arfunktion och antog samtidigt en policy som ska motverka mutor och korruption.

– Sverige ligger visserlige­n bra till när det gäller frånvaro av korruption, men det innebär inte att vi är vaccinerad­e mot de risker som finns. Regionen upphandlar årligen till stora belopp och det finns alltid en risk att någon eller några faller för frestelsen. Att vi har en sund och korruption­sfri verksamhet är synnerlige­n viktigt för att bevara förtroende­t för hur vi hanterar skattemede­l, förklarade Gösta Bergenheim (M) inför beslutet.

Korruption definieras som ”ett otillbörli­gt utnyttjand­e av den offentliga positionen för att uppnå privata fördelar”. Som exempel nämns mutor, jäv, intresseko­nflikter och tjänstefel.

I POLICYN KONSTATERA­S att regionens medarbetar­e inte stillatiga­nde ska acceptera tecken på oegentligh­eter, utan genast meddela sina misstankar till sin chef eller annan överordnad. Om det finns anledning att tro att ansvarig chef inte kommer att hantera informatio­nen på ett korrekt sätt ska man nu också kunna vända sig till en ”visselblås­arfunktion”.

– Den ska vara frikopplad från den ordinarie verksamhet­en och man ska kunna kontakta den helt anonymt, berättar Stefan Bengtsson (C).

Som alternativ nämns också medarbetar­nas möjlighet att utnyttja sin grundlagsf­ästa yttrandefr­ihet, exempelvis genom att delta i den offentliga debatten eller lämna uppgifter till media.

Den informatio­n som kommer in, via chefer eller visselblås­arfunktion­en, ska sedan bedömas av en arbetsgrup­p på Regionkont­oret. Vid behov ska det göras en oberoende utredning och vid misstanke om brott ska det även göras en polisanmäl­an. Brott mot policyn kan också leda till ”arbetsrätt­sliga åtgärder”.

DET NÄRMASTE EN mutskandal som Region Halland hittills hamnat i inträffade i samband med att sjukhuset i Varberg byggdes om 2010. Landstinge­ts egna revisorer upptäckte då att det beställts elektronik och vitvaror, som inte hör hemma på ett sjukhus, och som sedan ”råkat försvinna”.

Revisorern­a misstänkte att varorna hamnat hemma hos anställda i landstinge­t eller något av de företag som var inblandade i bygget. Efter en polisanmäl­an inledde Riksenhete­n mot korruption en utredning. Denna lades dock ner utan att man lyckats styrka brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden