Hallandsposten

Fängelse för brutalt rån mot pantbanken

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

29-åringen behövde kontanter för att kunna starta ett nytt liv. Att råna pantbanken var dock fel sätt att få tag på pengar och nu får han spendera de kommande åren bakom galler.

Den 29-årige Halmstadbo­n säger att han var inne i ett svårt missbruk av opiater.

Han behövde pengar för att kunna köpa de droger han säger sig ha behövt för att fungera, därefter skulle han bryta upp med sitt gamla liv och lämna Halmstad.

När han vaknade den 20 december i fjol tog han beslutet att han skulle råna pantbanken i Halmstad. Han övervägde flera olika alternativ på platser att råna, men pantbanken var det enda som han visste hanterade kontanter

NÄR DEN MANLIGE butiksägar­en skulle gå ut för att köpa lunch blev han överrumpla­d. 29-åringen stormade in med en pistol i handen, tryckte den mot mannens ansikte och hotade honom.

Butiksägar­en fick motta ett flertal slag med pistolen innan han blev fastbunden med en dammsugars­ladd.

”Butiksägar­en fick även ögonen igentejpad­e samtidigt som 29-åringen slog honom och ville veta var kassan fanns.”

Butiksägar­en fick även ögonen igentejpad­e samtidigt som 29-åringen slog honom och ville veta var kassan fanns.

Till slut stal han ett antal mobiltelef­oner, klockor, smycken och mynt till ett totalt värde om drygt en miljon kronor.

Samtidigt hade den kvinnliga butiksägar­en, som befann sig i valvet, larmat polisen. De anlände så småningom och knackade på rutan intill kvinnan.

Rånaren hade inte upptäckt henne då. Hon skrek och kastade sin mobiltelef­on på honom för att avleda hans uppmärksam­het. Hon sprang därefter och låste upp för polisen som kunde gripa 29-åringen på bar gärning.

29-ÅRINGEN SÄGER SIG inte minnas särskilt mycket av händelsen, men har erkänt stora delar av händelsefö­rloppet. Det enda han inte kan erkänna är antalet slag som han ska ha utdelat.

Nu döms han till fängelse i tre år och sex månader för rån. Han ska även betala skadestånd på 63827 kronor till den manlige butiksinne­havaren och 5 000 kronor till den kvinnliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden