Hallandsposten

Rutinerad polis blir ny Säpochef

- OLA WESTERBERG/TT

Det ska vara en riktig polis i år. När en ny rikspolisc­hef utsågs föll valet på en riktig räv i yrket, Säpochefen Anders Thornberg. När Thornbergs efterträda­re nu koras blir det en annan veteran, Klas Friberg, senast högste chef i polisens region Väst.

– När vi skulle välja ny Säpochef hade vi två kriterier som jag särskilt utgick ifrån. Vi ville ha en person med lång polisiär erfarenhet, och en person som genom åren visat prov på gott ledarskap och därigenom fått ett starkt internt förtroende, sade justitiemi­nister Morgan Johansson (S) när han vid en presskonfe­rens i regeringsh­ögkvartere­t Rosenbad i Stockholm presentera­de sitt val.

Klas Friberg tillträder sitt nya jobb den 1 mars. Johansson säger att Säpos verksamhet expanderat kraftigt de senaste åren, både när det gäller anslagen och antalet anställda.

– Hans uppgift blir nu att leda Säkerhetsp­olisen under denna fortsatta expansion, säger Johansson, som räknar med att Friberg står för kontinuite­t.

DEN NYE SÄPOCHEFEN har bland annat tjänsterna som länspolism­ästare, regionpoli­schef och chef för Rikskrimin­alpolisen (numera Noa) på meritlista­n.

”En kompetent ledare med lång erfarenhet och djupa kunskaper om det polisiära arbetet”, konstatera­r Polisförbu­ndet.

Friberg säger att säkerhetsl­äget i Sverige har försämrats.

– Säkerhetsp­olisen har så sent som förra veckan pratat i sin redovisnin­g av 2017 att vi har ett nytt normalläge i Sverige med ökat antal personer i våldsbejak­ande extremisti­ska * Klas Friberg föddes 1960 och tog juristexam­en 1987. * Han var chef för ordningspo­lisen i Västra Götalands län 2002–2004, vilket följdes av ett jobb som chef för länskrimin­alen i Västra Götalands län mellan 2004 och 2009. * Därefter var han chef för Rikskrimin­alpolisen mellan 2010 och 2013. Han arbetade sedan som länspolism­ästare för Västra Götalands län, innan han blev regionpoli­schef för region Väst 2015. KLAS FRIBERG om sitt nya jobb som säpochef miljöer, de har ökat från hundratals till tusentals, säger han.

FRIBERG TILLTRÄDER ETT valår, då Säkerhetsp­olisens insatser för att skydda demokratin är särskilt intensiv i form av personskyd­d för politiker och bekämpning av eventuell påverkan från främmande makt. Men Säpos och den öppna polisens planering för valet har pågått i två år, påpekar han.

Han fick frågan om att ta över jobbet som chef för Säkerhetsp­olisen för två veckor sedan och tackade ja efter två dagars betänketid.

– Jag vill, jag kan och tycker att det ska bli roligt.

Friberg beskriver högtidligt uppgiften som att ”skydda det mest skyddsvärd­a vi har” – människorn­a i Sverige och deras möjlighete­r att utnyttja sina demokratis­ka rättighete­r. Och han säger sig vara bra på att bevara en hemlighet.

”Jag vill, jag kan och tycker att det ska bli roligt.”

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? TILLTRÄDER I DAG. Morgan Johansson presentera­de Klas Friberg som ny chef för Säpo.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT TILLTRÄDER I DAG. Morgan Johansson presentera­de Klas Friberg som ny chef för Säpo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden