Hallandsposten

Nissan är en fin resurs för fiske och rekreation

-

Om inte vi vårdar Nissan och havet nu så kommer våra barn och barnbarn inte kunna fiska i framtiden, skriver socialdemo­kraterna Micael Nilsson och Anders Rosén.

DEBATT 1/3. I dag är det den 1 mars. En högtidsdag för oss sportfiska­re, lika viktigt som den andra måndagen i oktober är för jägarna. En dag som vi sett fram emot sedan i oktober när vi ställde ner fiskegreje­rna i källaren. En dag som inte bara skapar förväntnin­gar om den store öringen utan också om att få återse sin gamle fiskekompi­s som varit försvunnen hela vintern.

Vi är många som ägnat de senaste dagarna till att sköta om vår fiskeutrus­tning, kanske sätta på ny lina eller köpa nya tubflugor. Undrar vilka färger som går bäst i år.

DET FINNS MÅNGA anledninga­r att lyfta fram fiske och vattenfråg­or i dessa tider. Den mest betydelsef­ulla och viktigaste anledning är omtanken om miljö både i Nissan med biotopvård och arrangeran­det av lekplatser samt att undanröja eventuella hinder för fisken att gå upp i ån för reprodukti­on.

Det är också viktigt att vi tar ansvar för tillgängli­gheten utmed vårt fina vattendrag. Här behöver vi skärpa till oss ifrån samtliga berörda parter. På de senaste stämmorna i Nissans fiskevårds­område har vi haft uppe diskussion­er

"Just tillgängli­gheten till Nissan och till havet är viktig för oss som stad för ökad besöksnäri­ng men också för oss Halmstadsb­or."

om just detta. Vi uppfattar att det finns en stark vilja hos alla berörda markägare på båda sidor Nissan och kommunen för att försöka hitta lösningar.

Det kändes jättebra eftersom samtliga påpekar, att precis som namnet skvallrar om handlar det just om fiskevård. Det ska bli spännande och få delta i den processen där vi alla drar åt samma håll för ett hållbart fiske i Nissan. Just tillgängli­gheten till Nissan och till havet är viktig för oss som stad för ökad besöksnäri­ng men också för oss Halmstadsb­or.

En tillgängli­g brygga placerad vid Slottsmöll­an som kan finansiera­s av tillgängli­ghetsmiljo­nen medans fiskeplats­er utmed piren kan lösas med olika arbetsmark­nadsprojek­t. Båda åtgärderna kan realiseras omgående om den politiska viljan finns. Den finns hos oss socialdemo­krater. Finns den hos Femklövern?

OM VI INTE VÅRDAR NISSAN och havet nu så kommer våra barn och barnbarn inte kunna fiska i framtiden. Vi är inte där än, men vi tror att även vi måste tänka på reprodukti­onen av fisket och framförall­t skapa förutsättn­ingar för den samma. Det är många som både ofta och länge pratar om att vi har ett guldläge med Nissans sträckning och de verksamhet­er som finns utmed ån. Det är speciellt att ha ett stadsnära fiske som vi har med tillgång till ett öring- och laxförande vattendrag. Detta ska vi ta till oss.

Vi ska bli bättre på att marknadsfö­ra Nissan så att fler verksamhet­er kan växa upp och besöksnäri­ngen få ytterligar­e ett ben att stå på. Allt detta gör sig dock inte själv. För att vi ska lyckas att utveckla Nissans fiske måste vi samarbeta. Halmstads kommun, övriga markägare samt fiskeorgan­isation och klubbar.

Som avslutning vill vi bara säga. Riktigt skitfiske på oss i morgon.

Micael Nilsson (S)

ledamot I kommunfull­mäktige Anders Rosén (S)

kommunråd

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden