Hallandsposten

Anpassa städerna för våra fyrfota vänner

-

DJUR. Hunden är ett av våra vanligaste husdjur och en lojal kompanjon i alla lägen. Hela 13 procent av hushållen i Sverige har hund. Jag har själv en pälsklädd kompis hemma. Hundarna får ofta följa med på alla våra vardagsäve­ntyr, allt ifrån skogsävent­yr till promenader på stan. Något som är vida känt är att hundar kräver motion, men även social stimulans.

TYVÄRR ÄR INTE alla hundägare bosatta på landet där deras kompanjon kan springa fritt på öppna ängar och leka i skogsdunga­r, utan somliga har en mer begränsad frihet. Städer är inte tillräckli­gt anpassade för våra fyrbenta vänner, så fler hundrastpl­atser i stan tack!

Lite mindre än hälften

BILDINSÄND­ARE

av Sveriges befolkning bor i flerbostad­shus, vilket i många fall innebär att hundarna i dessa hushåll saknar tillgång till en trädgård att aktiveras i. Möjligtvis finns en park i närheten, men det är långt ifrån alla som är villiga att släppa sin hund fri utan en inhägnad. Där kommer hundrastpl­atserna in i bilden.

DE FUNGERAR SOM en mötesplats både för hundägare, som kan dela erfarenhet­er och utöka sina sociala kontakter, men även såklart för hundarna. Det är bevisat att valpar genom tidiga, positiva hundmöten lätt kan socialiser­as för att senare utvecklas till stabila hundar. Även vuxna hundar har stor nytta av den sociala kontakten. Tänk er själva om vi inte hade fått umgås med andra människor…

ETT EVENTUELLT problem som berör de som är bosatta i hundrastpl­atsens närområde är oväsen. Att hundar skäller är väl ungefär lika konstigt som att människor låter när de kommunicer­ar. Det är föga troligt att hundarna är det som genererar mest oväsen i storstäder­na, där hundrastpl­atserna är som mest önskade. Störningsm­oment såsom skall går även lätt att minska genom att sätta upp särskilda tider då hundrastpl­atsen är öppen för allmänhete­n. Genom alla tider har man sagt att hunden är människans bästa vän, så låt oss göra dem denna lilla tjänst. Fler rastplatse­r åt våra fyrbenta vänner!

Ida

 ?? Bild: JENS MEYER/ARKIV ?? SPRINGA FRITT. Hundrastpl­atser är en bra idé tycker skribenten.
Bild: JENS MEYER/ARKIV SPRINGA FRITT. Hundrastpl­atser är en bra idé tycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden