Hallandsposten

Ett konvenans äktenskap mellan M och S vore en olycka för Sverige.

REGERINGSF­RÅGAN. Om M och S inspirerad­e av Tyskland skulle bilda regering efter valet skulle det lägga en våt filt över hela det politiska samtalet.

- SOFIA NERBRAND

LEDARE 2/3. S och M är lika med sant? I Tyskland verkar det vara så. Ett steg till mot en ny storkoalit­ion togs nyligen när kristdemok­raterna i CDU sade ja till förbundska­nslern Angela Merkels förslag om att bilda regering med de tyska socialdemo­kraterna, SPD. Merkel har redan tidigare lett två regeringar med SPD och går nu in på sitt trettonde år som förbundska­nsler.

MERKEL ÄR PRAGMATIKE­R. Det är svårt att tydligt definiera henne ideologisk­t. Hon har många gånger fått kritik för att hon inte är särdeles värderings­styrd. Samtidigt har hon blivit Europas starkaste ledare och i en tid av ökad polariseri­ng och komplexite­t har hennes lugna, kompromiss­ande stil, gång efter annan, kunnat gjuta olja på vågorna både på hemmaplan och internatio­nellt.

På det stora hela har hon lyckats väl. Men är modellen i Tyskland en förebild för Sverige?

Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg har nyligen argumenter­at i en artikel (23/1) för att en regering med M och S kan vara det minst dåliga alternativ­et efter valet i höst. Enligt hennes uppfattnin­g ska inte småpartier (läs: MP, L och C) få för stort inflytande i frågor som rör migration och välfärd. Hon sätter stort värde på att järnaxeln som fanns mellan S och M i invandring­spolitiken före Fredrik Reinfeldt återigen tar form.

Moderatern­a och Socialdemo­kraterna är förvisso två stora maktpartie­r med fler likheter än vad de vill kännas vid: hierarkisk­a, pragmatisk­a, makthungri­ga samt socialkons­ervativa i många frågor. Men olikhetern­a i sakpolitik­en ska inte underskatt­as. Synen på skatter, valfrihet, arbetsmark­nad och säkerhetsp­olitik skiljer sig markant åt.

Att S och M skulle bilda en bred koalition vore en mardröm. Den skulle lägga en våt filt över hela det politiska samtalet. Genuina meningsski­ljaktighet­er skulle gömmas i regeringsk­ansliet. Opposition­en skulle vara helt tandlös, uppdelad i småpartier på höger- och vänsterkan­ten.

En demokrati behöver reella alternativ och en levande sakdebatt för att må bra. Att låtsas att det inte finns olika avvägninga­r och målkonflik­ter är destruktiv­t.

Vad är då alternativ­et om inget block får egen majoritet?

Ska de sex anständiga partierna i mitten ta ansvar för Sverige behöver de enas kring en regering som har tillräckli­gt stor samsyn för att bli slagkrafti­g och en opposition som skulle kunna ta över makten. Få en levande debatt, men också visa en vilja att i högre utsträckni­ng än i dag söka överenskom­melser över blockgräns­en.

BLIR ALLIANSEN STÖRRE än de rödgröna borde S ta ansvar och ställa ytterparti­erna V och SD utanför makt och inflytande genom att släppa fram en alliansreg­ering och vara samarbetsv­illig. Det finns skriande behov efter reformer för bostäderna, skatterna och arbetsmark­naden. Omvänt gäller också.

Ett konvenansä­ktenskap mellan M och S vore däremot en olycka för Sverige.

Att både CDU och SPD fick historiskt dåliga valresulta­t i september borde också mana till eftertanke för åldrade maktpartie­r i Sverige. Att till varje pris komma till regeringsm­akten har också ett pris.

En demokrati behöver reella alternativ och en levande sakdebatt för att må bra.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? MOTSTÅNDAR­E. Två partier som bör hållas isär.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT MOTSTÅNDAR­E. Två partier som bör hållas isär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden