Hallandsposten

Misan förbereder sig för Vasaloppet. Då är det mycket viktigt hur och vad man äter. Blåbär ingår i dieten.

-

”I dag börjar jag misstänka att Snövits matte och husse blandar raketbräns­le i hundmaten…”

Utan att skryta (eller… varför inte, förresten…) så är det längesedan jag varit i bättre form. Det är visserlige­n flera år sedan jag senast stod på ett par skidor, men såna små bagateller ska väl inte hindra en sann soffåkare från att enkelt och smärtfritt staka sig fram de nio milen från Berga by till downtown Mora.

FRAMGÅNGEN STAVAS ”personlig tränare”. Min har fyra ben och dyker upp tre dagar i veckan, taggad som sjutton. Halv åtta på morgonen plingar det på dörren och sen är det full rulle. Dagen inleds med ett kortare pass på ett par kilometer vid tio, sen blir det betydligt tuffare tag efter lunch. Den rundan är ungefär 8,5 kilometer lång. Utan sällskap brukar jag ta den på 1 timme och 45 minuter. Med draghjälp av min PT är tiden kapad med nästan 10 minuter. Först trodde jag att stegmätare­n gått bananas, i dag börjar jag snarare misstänka att Snövits matte och husse blandar raketbräns­le i hundmaten…

Den enda doping jag själv tar in i kosten i Vasaloppst­ider är såklart blåbär. Det betyder inte att jag placerat ut muggar med varm blåbärssop­pa lite varstans i lägenheten för att orka titta hela dan, mer att jag är trogen det historiska temat. Frukost, lunch och eftermidda­gsfika intas framför tv:n så man får ju välja något som inte ställer alltför stora krav på bordsskick­et. I år faller valet på en lättlagad jambalaya med kyckling och chorizo. Där går faktiskt det mesta att förbereda redan i morgon. Då skär, skivar och hackar jag. Sen, när tätklungan drar iväg över myrarna, drar jag på spisen och räknar med att åter kunna sitta ner när det är dags för målgång med jubel och hurrarop.

Blåbären, som i år ingår i en sagolik limeglass, unnar jag mig till eftermidda­gsfikat när den värsta dramatiken är över och de skidåkande blåbären börjat stånka sig över mållinjen.

MÅNDAGEN ÄGNAS därefter åt återhämtni­ng. På tisdag morgon kommer coachen igen. Då kör vi på, kanske en mil. Sen får blåbären vänta tills jag kan plocka dem själv, men en daglig Dentastix till Snövit går däremot inte att tumma på.

 ??  ??
 ??  ?? ALLT I ETT. När riset och grönsakern­a hälls i grytan är både kyckling och korv färdigbryn­t.
ALLT I ETT. När riset och grönsakern­a hälls i grytan är både kyckling och korv färdigbryn­t.
 ?? MISANS MAT umnw@hallandspo­sten.se ??
MISANS MAT umnw@hallandspo­sten.se
 ??  ?? LADDAD. Från skidåkare till soffpotati­s tog det knappt 60 år…
LADDAD. Från skidåkare till soffpotati­s tog det knappt 60 år…
 ??  ?? SPARAR TID. Jambalayan är perfekt mat för en vasaloppss­öndag framför tv:n. Allt går att förbereda i förväg, sen sköter maten sig själv i grytan.
SPARAR TID. Jambalayan är perfekt mat för en vasaloppss­öndag framför tv:n. Allt går att förbereda i förväg, sen sköter maten sig själv i grytan.
 ??  ?? RÄCKER TILL MÅNGA. En vanlig brödform fungerar även till glass.
RÄCKER TILL MÅNGA. En vanlig brödform fungerar även till glass.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden