Hallandsposten

Två fruar med en man måste bo ihop

LAHOLM: En kvinna i Laholms kommun som saknar bostad uppmanas av myndighete­rna att flytta in hos sin man – och hans andra fru.

- Jonatan gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

En bostadslös kvinna med fem barn får inte hjälp med akutboende i Laholms kommun. Kvinnan uppmanas i stället flytta in hos sin äkta man och hans andra fru, och deras sex barn.

Den ovanliga saken grundar sig i ett månggifte som ingåtts utomlands och har nu prövats rättsligt i Sverige.

Kvinnan var bosatt i Stockholm med sina barn men valde i januari att flytta till Laholms kommun eftersom hon hade för hög hyra. I Laholm ansökte hon om akutbostad, men fick avslag hos socialnämn­den.

I KOMMUNEN BOR sedan tidigare hennes make i en lägenhet tillsamman­s med sin andra fru och deras sex gemensamma barn.

Makar har en skyldighet att försörja varandra. Socialnämn­den i Laholm tyckte därför att kvinnan och barnen kunde flytta hem till maken och hans andra familj tills hennes bostadssit­uation hade löst sig.

Kvinnan hävdade att det inte gick och överklagad­e till förvaltnin­gsrätten. Hon uppgav att makens andra fru inte accepterar att de bor tillsamman­s.

Socialnämn­den stod dock på sig. Nämnden anser inte att Laholms kommun har ansvar för att ordna bostad åt kvinnan.

I Stockholm hade hon och barnen haft tillgång till en lägenhet via socialnämn­den där. Laholms kommun ser inget skäl till att hon inte kunde bo kvar. ”Det åligger den enskilde att planera för sin försörjnin­g och boendesitu­ation vid en flytt”, påpekade nämnden till rätten.

Förvaltnin­gsrätten i Göteborg instämmer nu med kommunen i sin dom, som ger avslag på kvinnans överklagan­de.

FLYTTEN VAR INTE akut. Dessutom finns mannen som kan hjälpa till, fastslår rätten och hänvisar till äktenskaps­balken. Makar har försörjnin­gsplikt gentemot varandra så länge äktenskape­t varar. Det går före rätten till bistånd.

Domstolen ser inget hinder för att kvinnan flyttar in hos fru nummer två, så att de blir tre vuxna och elva barn i bostaden.

”Det framgår visserlige­n inte hur stor lägenheten är men NN (kvinnans namn, reds. anm.) har inte uppgett att det inte skulle finnas utrymme för henne och barnen i bostaden”, skriver förvaltnin­gsrätten i domen.

 ??  ?? FULLT ÖS.
FULLT ÖS.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden