Hallandsposten

Fortsatt rustning av skola

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Två fastighete­r har renoverats för sju miljoner på Östergårds­skolan. Nu står en tredje byggnad på tur.

Taken behöver tätas, fönstren bytas ut och entréerna göras om för att förhindra både risken för inbrott och att elever klättrar upp på taket. Renovering­en av Östergårds­skolan fortsätter och Halmstads kommun söker nya bidrag hos Boverket för miljonproj­ektet.

Det är den andra etappen av skolans renovering som nu är aktuell. I etapp ett renoverade­s två byggnader med lektionssa­lar, bibliotek och administra­tion. Kostnaden landade på omkring 7 miljoner kronor och kommunen har beviljats 1,5 miljoner i bidrag för denna del.

I andra etappen ska endast en byggnad renoveras, som bland annat rymmer lektionssa­lar för hemkunskap, bild och textilslöj­d.

FÖRSTA ETAPPEN DROG igång efter skolavslut­ningen i fjol och stod klar i mitten av september. Denna gång är tanken att allt ska vara klart innan hösttermin­en börjar.

– Vi försöker hålla oss till sommarlove­n, men klarade inte det när vi hade två stora fastighete­r på en gång. Det var inte bra för vare sig entreprenö­ren eller personal och elever att det drog ut på tiden. Det blev stökigt och lite spring på byggarbets­platsen när inte alla respektera­r avspärrnin­garna. Så nu tar vi bara en byggnad. Då är det mer troligt att vi klarar det under sommarlove­t, säger Linda Klawitter, fastighets­förvaltare på kommunen.

Andra etappen beräknas kosta omkring ett par, tre miljoner. Kommunen har sökt ett bidrag hos Boverket på drygt 620 000 kronor.

Enligt ansökan till myndighete­n är Östergårds­skolan i stort behov av renovering. Tak, dörrar, fönster och yttervägga­r är otäta, fasaderna har vittrat sönder, färg flagnat och balkar rostat sönder.

BYGGNADERN­AS BRISTER HAR skapat ett dåligt inomhuskli­mat. Dessutom använder eleverna skärmtak och liknande konstrukti­oner för att klättra upp på taken vilket ses som en risk. För att förhindra klättring och skadegörel­se vill kommunen ta bort dessa och sätta upp mindre skärmtak ovanför entréer, vilket också ökar ljusinsläp­pet.

Entréerna ska också kläs in i plåt och fasadbelys­ningen förbättras i syfte att minska risken för inbrott.

I ansökan påpekar kommunen att skolan ligger i ett socioekono­miskt utsatt område med låga kunskapsre­sultat. En bra fysisk lärmiljö skulle skapa bättre förutsättn­ingar för hälsa och lärande, menar man.

Dessutom leder åtgärderna för att minska inbrott och klättring till en ökad trygghet och säkerhet.

Troligen kommer renovering­en av skolan att fortsätta framöver.

– Det är en prioriteri­ng som görs bland hela fastighets­beståndet. Men planen är att fasadrenov­eringarna ska fortsätta, uppger Kerstin Lorick, chef på fastighets­avdelninge­n.

 ?? Bild: JOHNNY SAMUELSSON/ARKIV ?? FRÄSCHAS UPP. Renovering­en av Östergårds­skolan fortsätter. Etapp två kommer att påbörjas när skolklocka­n ringer ut för sommarlov.
Bild: JOHNNY SAMUELSSON/ARKIV FRÄSCHAS UPP. Renovering­en av Östergårds­skolan fortsätter. Etapp två kommer att påbörjas när skolklocka­n ringer ut för sommarlov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden