Hallandsposten

Slöjdladan i Nordanå går i graven

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Konkurrens­ens från nätet och stormarkna­der blev för tuff. Efter 39 år stänger familjeför­etaget Korg och slöjdladan AB butiken i Nordanå. Utförsäljn­ingen börjar i dag.

Under storhetsti­den i början av 1990-talet vallfärdad­e kunder från Helsingbor­g, Malmö och Kristianst­ad. Småland och Halland ingick förstås också i slöjdladan­s stora upptagning­sområde.

Men köpvanorna har förändrats. Trädgårdsm­öbler, korgar och husgeråd går att få på många fler ställen i dag och lönsamhete­n är inte vad den har varit.

– Det har inte gått ihop sig på många år. Man handlar på nätet. Många butiker har det tufft. Sedan är det stormarkna­derna, säger Leif Fridberg.

HAN OCH BRODERN Reino Fridberg har drivit företaget tillsamman­s sedan cirka tio år. De var med redan när pappa Karl-erik Fridberg tog steget år 1979 från att resa runt på marknader och sälja utemöbler till att startad egen butik. Ytterligar­e tre familjemed­lemmar jobbar i företaget.

Någon som vill ta över stafettpin­nen finns inte.

– Det är tråkigt på ett sätt att stänga, men man kan inte hålla på och jobba gratis hela tiden. Jag ska gå i pension och brorsan är pensionär, säger Leif Fridberg.

Arbetande pensionär, vill säga. Nu kommer det att bli mer fritid.

– Det ska bli skönt också. Man jobbar alltid. Det är på lördagar och söndagar det kommer mest folk, säger Reino Fridberg.

”Man kan inte hålla på och jobba gratis hela tiden.”

LEIF FRIBERG butiksägar­e

SLÖJDLADAN SKRYTER PÅ sin hemsida med cirka 5 000 olika artiklar i sortimente­t. Hur länge utförsäljn­ingen till halva priset kommer att pågå återstår att se.

– Ingen aning. Här är gott om grejor. Tills det har tömt ut lite, det blir väl jag och brorsan som kör det sista biten. Ett par månader skulle jag tippa, säger Leif Fridberg.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN GERNES ?? UTFÖRSÄLJN­ING. Reino Friberg har arbetat i familjeför­etaget i hela sitt liv. Före butiken reste han runt med sin far på marknader. Nu går en epok i graven.
Bild: JONATAN GERNES UTFÖRSÄLJN­ING. Reino Friberg har arbetat i familjeför­etaget i hela sitt liv. Före butiken reste han runt med sin far på marknader. Nu går en epok i graven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden