Hallandsposten

Läsare höll brandtal för politiker

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

En hängiven prenumeran­t på HP och LT höll ett brandtal om lokalpress­ens värde inför kommunens politiker i tisdags. Skälet var att Laholms kommun slutat annonsera om fullmäktig­es möten i tidningarn­a.

Mot det protestera­de Skummeslöv­sbon Thomas Borggren högljutt när han klev upp i talarstole­n på allmänhete­ns frågestund.

– Laholms kommun är lyckligt lottad för vi har två tidningsre­daktioner, sade han och konstatera­de att så inte är fallet i alla kommuner.

En fri och oberoende press är en av grundvalar­na som vår demokrati vilar på, fastslog han vidare.

– Men i Laholms kommun ska vi inte längre annonsera om att kommunfull­mäktige sammanträd­er. Att alla inte har tillgång till internet verkar inte bekymra. Så stryps även denna lilla intäkt för LT och HP. Sakta men säkert dras snaran åt och vem vet, i morgon kanske vi inte har några tidningsre­daktioner kvar i Laholm, sade Borggren.

HAN UPPMANADE KOMMUNEN att i stället gå andra vägen. Att öka annonserin­gen och starta skolprojek­t för att stimulera ungdomar till att läsa tidning.

Fullmäktig­es ordförande Roland Gottfridss­on (C) avbröt och krävde att Thomas Borggren ställde sin fråga. Det blev två stycken. – Hur mycket pengar sparar kommunen på att inte annonsera om kommunfull­mäktigemöt­ena i HP och LT per år?

– Vad hade hänt om inte LT och HP avslöjat turerna runt till exempel beachvolle­ybollturne­ringen?

Frågorna riktades till Erling Cronqvist (C) och Kjell Henriksson (S). Ingen av dem kunde svara i kronor och ören.

– Den nya kommunalla­gen medger att om man vill kan man slippa annonsera i pressen. Men jag håller med om hur otroligt viktig lokalpress­en är för demokratin. Vi kan bara kika på Båstad, som inte har någon lokal press, sade Erling Cronqvist.

”Sakta men säkert dras snaran åt och vem vet, i morgon kanske vi inte har några tidningsre­daktioner kvar i Laholm.”

THOMAS BORGGREN tidningslä­sare

OPPOSITION­SRÅDET Kjell Henriksson instämde.

– Du har en poäng i det här. Jag tror inte att vi har tänkt riktigt i de här banorna, sade han.

Båda två hävdade att beachvolle­yskandalen förr eller senare hade kommit fram ändå.

– Det hade tagit lite längre tid bara, sade Kjell Henriksson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden