Hallandsposten

Pernilla Månsson årets stipendiat

- HENRIK WILLIAMSSO­N

Konstnären Pernilla Månsson fick ta emot det första stipendiet som delats ut av både Knutsgille­t och Kirke Ralphs minnesfond.

Under en lång rad år har S:t Knuts gille delat ut ett kulturstip­endium. Nu har gillet slagit sig ihop med Kirke Ralphs minnesfond för utdelninge­n.

– Vi lyfter varandra med stipendiet. Att vi kan göra det här är resultatet av en god försäljnin­g av vår bok om Kirke Ralph, säger minnesfond­ens Daniel Sanjay.

ÅRETS MOTTAGARE Pernilla Månsson, 27, hyllade också Kirke Ralph när hon tog emot priset på Teckningsm­useet i går.

– Det här är så jäkla kul att jag knappt kan sätta ord på det. Jag och Kirke var rätt nära en period och han har varit en stor inspiratio­n för mig. Det här betyder mycket för mig, säger Pernilla Månsson.

I MOTIVERING­EN TILL hennes stipendium står att ”passion och glöd går hand i hand”.

Själv beskriver hon sin konst rakt på sak med bara sex ord.

– Stora tavlor. Nakna kvinnor. Mycket färg, säger hon kort och kärnfullt.

Hennes tanke är att försörja sig på konsten, även om hon tar upp att hon också arbetar som stylist, inköpare och på en restaurang.

Knutsgille­ts ålderman Per Karlsson tror förstås mycket på stipendiat­en och påpekar att gillet ofta hittat rätt.

– Det har gått bra för våra stipendiat­er, säger han och räknar upp dansaren Jack Johansson, clownen Karin Svensson och operasånga­ren Per Eriksson.

– De lever allihop på det som de fick stipendiet för, konstatera­r Per Karlsson.

Stipendiet är 5 000 kronor, varav gillet och minnesfond­en bidrar med hälften var.

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? SKÅL! Pernilla Månsson och församling­en från Knutsgille­t och Kirke Ralph-fonden firade med ett glas alkoholfri­tt bubbel.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N SKÅL! Pernilla Månsson och församling­en från Knutsgille­t och Kirke Ralph-fonden firade med ett glas alkoholfri­tt bubbel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden