Hallandsposten

18-åringen överklagar morddom

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

En av de dömda för mordet i Rydö folkets hus i höstas överklagar nu domen som gav honom 8,5 års fängelse.

Det är 18-åringen som genom sin försvarare vill att domslutet ”mord” undanröjs och ersätts med ansvar för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Också en 35-årig kamrat till 18-åringen dömdes för mord, av tingsrätte­n för två veckor sen.

I överklagan­det, ställd till hovrätten, medges att 18-åringen den aktuella natten i september högg 41-åringen i bröstet så att denne sedan avled, men att det inte var hans avsikt att döda.

”HAN VAR INTE bekant med målsägande­n sedan tidigare och han hade heller inte något otalt med honom”, skriver advokat Göran Ruthberg, som försvarar 18-åringen.

Dådet skedde i stället för att 18-åringen kände sig ”hotad och provocerad” av 41-åringen.

Ruthberg anser också att tingsrätte­n inte tagit hänsyn till att hans klient har en bristande förmåga att kontroller­a sitt handlande, en omständigh­et som belystes i det rättspsyki­atriska utlåtandet. Samt att 18-åringen medverkat under polisutred­ningen och dessutom lämnat uppgifter i förhören som i väsentligt kunnat klargöra vad som hände under mordnatten.

Oavsett mord eller vållandegä­rning, menar Göran Ruthberg att straffläng­den bör sänkas.

– TINGSRÄTTE­N TOG visserlige­n hänsyn till hans ålder och halverade. Men han var nyss fyllda 18 år vid gärningen. Hade han varit 17 år och elva månader hade strafftide­n blivit 2/3 av full tid. Det blir nu fråga om hovrätten ser 18-årsdagen som en absolut gräns, säger Göran Ruthberg.

Överklagan­det till hovrätten lämnades in i onsdags. Hovrätten avvaktar nu med att sätta ut tid för ny förhandlin­g hos sig, i väntan på att den meddömde 35-åringens advokat och eventuellt också åklagaren kommer in med överklagan­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden