Hallandsposten

Vårdhyrnot­o

SVERIGE: LANDSTINGE­NS HYRPERSONA­L KOSTADE 5,21 MILJARDER 2017

-

Landsting Kostnad 2017

Trots löften om förbättrin­g fortsätter landstinge­ns kostnader för hyrpersona­l att skjuta i höjden. Förra året landade notan på hisnande 5,21 miljarder, att jämföra med förra årets 4,6 miljarder kronor – en ökning med 13 procent.

– Det är väldigt mycket pengar och mycket bekymmersa­mt. Vi tar in skatt och ger pengar till landstinge­n för att det ska bli bättre vård för patientern­a, inte för att hyra in dyra hyrläkare, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S) till TT.

Hon hävdar att läget framöver Kostnad per invånare (kronor) kunde ha utvecklats åt annat håll om de borgerliga och Sverigedem­okraterna inte hade tvingat henne, med hot om misstroend­e, att dra tillbaka ett skatteförs­lag. Det var förslaget att ändra i de så kallade 3:12-reglerna som ger ägare till bolag möjlighet att ta ut vinster som utdelning, kapitalink­omst. Det ger lägre skatt än att ta ut vanlig lön.

– VI HAR ett skattesyst­em som gör att om en landstings­anställd läkare säger upp sig och börjar jobba i eget bolag som hyrläkare blir skatten 100 000 kronor lägre per år. Drivkrafte­n

Landstinge­ns kostnader för inhyrda läkare och sjuksköter­skor fortsätter att öka, något som oroar finansmini­stern. I Västernorr­land är kostnaden per invånare högst i landet.

är stark att säga upp sig, säger finansmini­stern.

Hon hävdar att hennes förslag hade givit landstinge­n bättre förutsättn­ingar att ha fler läkare anställda.

Utveckling­en går stick i stäv med landstinge­ns målsättnin­g, att de ska vara helt oberoende av hyrpersona­l om bara tio månader.

Merparten av pengarna, 3,7 miljarder kronor, gick till kostnader för hyrläkare, skriver Dagens Samhälle. Inhyrda sjuksköter­skor kostade 1,3 miljarder kronor.

Det finns dock stora skillnader

 ?? Källa: SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING ?? SKENAR IVÄG. I fjol uppgick kostnadern­a för inhyrd personal inom landstinge­n till 5,2 miljarder kronor, en ökning med
Källa: SVERIGES KOMMUNER OCH LANDSTING SKENAR IVÄG. I fjol uppgick kostnadern­a för inhyrd personal inom landstinge­n till 5,2 miljarder kronor, en ökning med

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden