Hallandsposten

Rekordhöga

- JOHAN NILSSON/TT

Siffrorna torde vara pinsam läsning för Sveriges Kommner och Landsting (SKL) som är landstinge­ns intresseor­ganisation.

mellan olika landsting. I Västra Götaland och Stockholm var utgifterna som störst. Dessa landsting betalade 612 respektive 549 miljoner kronor förra året för hyrpersona­l.

MEN OM MAN slår ut kostnaden per invånare hamnar Västernorr­land klart högst. Där fick varje invånare betala 1 816 kronor för landstinge­ts oförmåga att rekrytera rätt personal förra året. Det är åtta gånger mer än i Region Skåne där man ”bara” betalade 223 kronor, lägst i landet.

Siffrorna torde vara pinsam läsning för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som är landstinge­ns intresseor­ganisation. Inte minst eftersom organisati­onen år 2015 lovade krafttag mot hyresprobl­ematiken, som inte bara är en kostnadsfr­åga utan också en kvalitetsf­råga.

Men i stället för att gå ner har kostnadern­a alltså ökat ytterligar­e. Förra året steg dem i 18 av landets 21 landsting eller regioner, jämfört med 2016.

Maria Åkesson, ordförande i den grupp vid SKL som arbetar för att landstinge­n ska vara oberoende av hyrpersona­l den 1 januari 2019, är dock optimistis­k om att målet ska nås.

– Vi arbetar intensivt med detta. Ett generellt problem är att det är så långa ”leveransti­der” för mycket av personalen, flera år för både specialist­sjuksköter­skor och specialist­läkare.

MARIA MÅNSSON ANSER att landstinge­n har varit för sena i starten och för dåliga på att skapa arbetsplat­ser som folk vill stanna på och söka till.

– Det här skulle man ha planerat för redan för tio år sedan när vissa ställen fortfarand­e hade gott om personal. Under tiden har behovet av vård har ökat samtidigt som bemannings­branschen utvecklats. Varför höjer ni inte bara lönerna?

– Det har skett en löneutveck­ling, både för sjuksköter­skor och läkare, men det finns fler utmaningar. En är att skapa en bättre arbetsmilj­ö och attraktiva­re arbetstide­r.

 ?? Bild: ERIK NYLANDER/TT/ARKIV ?? 13 procent på ett år.
Bild: ERIK NYLANDER/TT/ARKIV 13 procent på ett år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden