Hallandsposten

28-åring vill sätta stopp för Merkel

TYSKLAND: UNG REBELL HAR TRÖTTNAT PÅ ANGELA MERKELS LEDBAND

-

Pingisbord­en har rullats undan för att ge rum åt publiken. Ett knappt hundratal tappra har trotsat rysskylan och kommit till fritidsgår­den i Hamburgför­orten Hummelsbüt­tel för att lyssna på Kevin Kühnert. Den 28-årige ordförande­n i Socialdemo­kraternas ungdomsför­bund Jusos är på turné för att övertala sina partikamra­ter att rösta nej till ett nytt regeringss­amarbete med Angela Merkels kristdemok­rater (CDU).

Sedan en tid tillbaka är Kühnert mannen på alla tyskars läppar. Eller ja – pojken, om man lyssnar på Cdu-toppen, där han sägs gå under namnet ”den lille Kevin”.

Kampanjmöt­et i Hummelsbüt­tel är det tjugofjärd­e på två och en halv vecka.

– Vill man ha en hobby som inte tar på krafterna ska man hålla sig borta från politiken, säger han till TT:S utsände.

Sedan det historiskt dåliga valresulta­tet i höstas har Socialdemo­kraterna (SPD) varit ett parti i kris. Martin Schulz lämnade ordförande­posten under buller och bång, och nu styr Hamburgbor­gmästaren Olaf Scholz i väntan på kongressen i april, då gruppledar­en Andrea Nahles väntas väljas till partiledar­e.

I helgen står det klart om den 28-årige socialdemo­kraten Kevin Kühnert lyckas stoppa Merkels koalitions­planer – och möjligen framkalla ett nyval i Tyskland.

SCHOLZ OCH NAHLES åker precis som Kühnert landet runt och kampanjar, men för en ny regering under Merkel – en 180-gradersvän­dning från valnatten, då en samstämmig Spd-ledning lovade att gå i opposition.

– Beskedet på valkvällen var väldigt tydligt. Och det fanns goda skäl till det. Valresulta­tet var vårt

 ??  ?? UTMANARE. Kevin Kühnert, ordförande för tyska Socialdemo­kraternas ungdomsför­bund Jusos, tar ett bloss innan kampanjmöt­et i Hamburg.
UTMANARE. Kevin Kühnert, ordförande för tyska Socialdemo­kraternas ungdomsför­bund Jusos, tar ett bloss innan kampanjmöt­et i Hamburg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden