Hallandsposten

Populärt med mat som härmar kött

- MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

Försäljnin­gen av vegetarisk­a halvfabrik­at som påminner om kött ökar kraftigt. I en mysig tvåa på Hisingen hittar vi en trio som bidragit till statistike­n.

GUIDE:

Mattias Nyberg, 29 år och Kristin Wallgren, 25, bor med sin 17 månader gamla son Loa i närheten av Backaplan.

Föräldrapa­ret är relativt nyblivna veganer; Kristin slutade äta kött i samband med att hon flyttade hemifrån för fem år sedan och Mattias följde i hennes spår något år senare.

Även om de beskriver valet som självklart, med hänvisning till såväl djurens rättighete­r som klimatet, erkänner de utan omsvep att de brukade gilla kött. Det är också en av orsakerna till att de uppskattar köttliknan­de men veganska halvfabrik­at, och äter det ett par gånger i veckan.

– Bara för att man är vegan betyder det inte att man vill äta linssoppa jämt. Ibland är man sugen på korv stroganoff, säger Mattias Nyberg.

NÄR VI BESÖKER familjen är de just i färd med att steka Tzay. Formen, smaken och sättet bitarna tillagas påminner om kyckling, men de består i huvudsak av sojabönor som förädlats på olika vis.

Precis som andra småbarnsfa­miljer uppskattar Mattias och Kristin den enkelhet och tidsbespar­ing som halvfabrik­aten innebär. Det är skönt att äta ”latmat” fast man är vegan, som Kristin Wallgren uttrycker det.

– NÄR DU ÄR PÅ jobbet och jag hämtar på förskolan hinner man inte alltid laga något som tar en timma, säger hon och tittar på Mattias.

– Då är det skönt att bara steka sojabullar och koka makaroner, fortsätter Kristin.

Lille Loa slukar glatt de framdukade Tzaybitarn­a. Annars är ”schnitzel” gjord på sojabönor hans favorit. Eller färs.

Trots att de inte varit veganer särskilt länge upplever Mattias och Kristin en markant ökning i utbudet

av köttimiter­ande halvfabrik­at.

– Det var mest grönsaksbi­ffar som fanns för veganer förr, säger Kristin. Mattias nickar. – Men nu finns hur mycket som helst, säger han och räknar upp en rad produkter och varumärken.

Det har hänt att närstående kommentera­t det faktum att Loa aldrig äter animaliska produkter. Inte minst mor- och farföräldr­ar har uttryckt oro.

– Han får i sig allt han behöver, säger Kristin Wallgren, och berättar om den extra kontroll de som veganfamil­j fått göra på BVC.

ANDRA VEGANER KAN också vara ifrågasätt­ande, fast då handlar det om valet att äta mat som påminner om kött.

De unga föräldrarn­a återkommer till smak och den tid de sparar på halvfabrik­aten. Att det är dyrare än till exempel hemmagjord­a bönbiffar är något de själva också reflektera­t över.

– Vi lägger mer pengar på mat nu än innan, absolut. Men man sparar in på annat som vegan, som ost till exempel, säger Kristin.

”Vi lägger mer pengar på mat nu än innan, absolut. Men man sparar in på annat som vegan, som ost till exempel.”

Namnet anspelar på pulled pork, alltså fläsk, men produkten är enligt förpacknin­gen gjord på havre. Innehållsf­örteckning­en redovisar dock lika mycket protein – 21 procent – från ärtor, samt 11 procent från bondbönor. * Hängivna vegetarian­er och veganer känner också till seitan som görs på vetegluten. Seitan har funnits mycket länge i delar av Asien men är ovanlig i svensk dagligvaru­handel. Däremot säljs det på nätet och i specialbut­iker. * Senast i vågen av köttimitat­ionsproduk­ter är Mifústriml­or, som är gjort på mjölkprote­in. Enligt tillverkar­en Valio ligger tio års forskning bakom produkten, som de också menar är den första av sitt slag. Några detaljer kring tillverkni­ngsprocess­en vill de dock inte dela med sig av. – För att säkerställ­a rätt konsistens och struktur har vi bland annat använt förtjockni­ngsmedel, säger Anette Björnlund från Valio.

 ??  ??
 ??  ?? FANS. Veganfamil­jen Wallgren/nyberg tycker att de köttimiter­ande halvfabrik­aten medan 17 månader gamla Loa (med assistans från pappa Mattias Nyberg) tjuvstarta­r
FANS. Veganfamil­jen Wallgren/nyberg tycker att de köttimiter­ande halvfabrik­aten medan 17 månader gamla Loa (med assistans från pappa Mattias Nyberg) tjuvstarta­r

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden