Hallandsposten

Tillskott gör din träning effektlös

- FILIP LYRHEDEN 031-62 40 00 filip.lyrheden@gp.se

Kosttillsk­ott med antioxidan­ter marknadsfö­rs ofta till folk som tränar. Men i själva verket gör det att musklernas svar på träningen försämras. – Man blir inte sjuk. Men man blir inte heller friskare, starkare eller mer uthållig, säger Håkan Westerblad, professor vid institutio­nen för fysiologi och farmakolog­i på Karolinska Institutet.

På en av burkarna med kosttillsk­ott som säljs på gym och i hälsobutik­er står det:

”Högdoserad antioxidan­t. Vi utsätts i dag för oxidativ stress från en rad olika håll, inte minst stress, vilket är negativt för vår allmänhäls­a. Det kan bland annat medföra skada på våra celler och dna. Lyckligtvi­s kan vi motverka denna effekt genom att äta antioxidan­ter som det finns rikligt av bland annat i frukt, grönsaker, bär eller utvalda tillskott.”

Oxidativ stress är ett ord som ofta dyker upp i marknadsfö­ringen av tillskott med antioxidan­ter och låter som något dåligt man helst vill undvika.

– Det är ju i själva verket det man är ute efter i uthållighe­tsträning. När man till exempel springer intervalle­r utsätter man musklerna för oxidativ stress. Det är då musklerna anpassar sig, så att de klarar mer nästa gång, säger Håkan Westerblad.

ANTIOXIDAN­TER ÄR ÄMNEN som tar bort eller neutralise­rar fria radikaler – ämnen i cellerna som ofta är bovarna vid olika sjukdomsti­llstånd. Har man väldigt mycket fria radikaler under lång tid kan det ofta leda till cancer och andra hälsoprobl­em.

Hos en frisk människa produceras fria radikaler i lagom mängd. Genom egna antioxidan­ter kan kroppen själv hålla en bra balans. Men när man är sjuk kan det produceras alldeles för mycket fria radikaler och kroppens försvar får svårt att klara av det på egen hand. Då skulle extra antioxidan­ter kunna ha positiva effekter.

– Man har försökt med det väldigt länge och inte med strålande resultat. Det måste vara vid precis rätt tillfälle. Men i teorin skulle man kunna bota inflammati­onssjukdom­ar med antioxidan­ter, säger Håkan Westerblad.

I PRINCIP SKULLE man kunna bli sjuk om man proppar i sig för mycket antioxidan­ter. Men då skulle man behöva äta väldigt stora mängder av tillskotte­n. Den negativa effekten man kan utsättas för om man äter tillskott med antioxidan­ter är att träningen inte ger någon effekt.

Vid uthållighe­tsträning produceras det mycket fria radikaler. Muskelcell­erna känner av det och anpassar sig genom att bli mer uthålliga. Tas de fria radikalern­a bort genom tillskott av antioxidan­ter förstår inte musklerna att de måste anpassa sig och träningen får ingen effekt.

– Man blir inte sjuk. Men man blir inte heller friskare, starkare eller mer uthållig.

 ??  ?? EXPERT. Håkan Westerblad är professor vid institutio­nen för fysiologi och farmakolog på Karolinska institutet.
EXPERT. Håkan Westerblad är professor vid institutio­nen för fysiologi och farmakolog på Karolinska institutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden