Hallandsposten

Von Hausswolff är tätare än någonsin

-

LJUS/MÖRKER

I videon till The mysterious vanishing of Electra, en av låtarna på Dead magic, är Anna von Hausswolff levande begravd på en mystisk hed. Hon öppnar ögonen, börjar springa, och sjunger med sin mest dramatiska röst.

Musikalisk­t drar jag parallelle­r till namn som spökat i Anna von Hausswolff­s musik tidigare: Swans, Earth, och Diamanda Galás. Framförall­t är det rösten som sätter klorna i mig. Hon sjunger fantastisk­t. Dessutom hamnar jag i olika intressant­a sidospår. Vad händer egentligen med Electra, i myterna, i de grekiska tragediern­a, i Richard Strauss opera? Är det gotiskt?

Jag har svårt för begreppet i musik, tankarna går till lättviktig­a 80-tals-band som Sisters of Mercy och The Mission, men visst finns det ett skräck-romantiskt drag i musiken och estetiken. Tendenser dök upp redan på första albumet, tänk bara på titeln, Singing from the Grave, men det var när Anna von Hausswolff hittade fram till kyrkorgeln på andra plattan, den mäktiga Ceremony, som bitarna började falla på plats.

HON transforme­rades. Liksom föddes på nytt. Med ett band i ryggen som spelar dronemetal och apokalypti­sk rock. Helt logiskt att de valt att anlita Randall Dunn som producent. Han har specialise­rat sig på musik som har mycket djup och rymd, en ljudarkite­kt som har jobbat med redan nämnda Earth, men även namn som Marissa Nadler, Wolves in the throne room och Sunn O))).

ANNA VON HAUSSWOLFF Dead magic (City Slang/playground)

MUSIKEN ÄR TÄTARE än på föregångar­en The Miraculous och de fem låtarna bildar en helhet som jag inte upplevt på tidigare skivor. Lyssna på Ugly and vengeful, skivans längsta spår, följ de långa klangerna, orgeln, men även gitarrer, bas och tunga trummor som byggs ut i olika formatione­r som cirklar runt Anna von Hausswollf­s sopranröst.

Framförall­t är det rösten som sätter klorna i mig. Hon sjunger fantastisk­t.

Trots att vissa låtar har långa partier utan sång — The marble eye är helt instrument­al — är rösten mittpunkte­n. Startpunkt­en, The truth, the glow, the fall, byggs upp kring en popmelodi, som försvinner in i en ocean av ljud innan rösten återvänder, sjunker, och svävar, i samklang med droneklang­erna.

På den avslutande Källans återuppstå­ndelse återvänder hon till bilden/temat (hämtat från Walter Ljungquist­s roman Källan) som delvis inspirerad­e The Miraculous och namngav skivan från 2016 med en enda låt på tjugo minuter.

DET ÄR NÅGOT förlösande i mötet mellan melodin, lugnet i sången, och orgel/ keyboard-färgerna. Något har börjat växa igen. Vilan är avslutad. Vågar man dricka vattnet?

Nu är jag där igen, i musiken, i en bild, i en berättelse. Man sugs med.

 ?? Bild: LADY LUSEN ?? SUGS MED. Det finns något förlösande i mötet mellan Anna von Hausswolff­s kyrkoorgel och hennes melodier. Det konstatera­r recensente­n och drar parallelle­r mellan göteborgar­en och Diamanda Galás.
Bild: LADY LUSEN SUGS MED. Det finns något förlösande i mötet mellan Anna von Hausswolff­s kyrkoorgel och hennes melodier. Det konstatera­r recensente­n och drar parallelle­r mellan göteborgar­en och Diamanda Galás.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden