Hallandsposten

Minnesvärd berättelse från ett häxläger i Ghana

-

DRAMA

I AM NOT A WITCH Regi: Rungano Nyoni Storbritan­nien, 2017 (93 min)

För att vara en film om moderna häxprocess­er, i ordets bokstavlig­a bemärkelse, är Rungano Nyonis regidebut sällsamt underhålla­nde. Den är också förödande sorglig och bildmässig­t intagande. I am not a witch är helt enkelt något utöver det vanliga. I centrum står en åttaårig flicka, spelad av Maggie Mulubwa med en enastående närvaro, som stillatiga­nde döms för häxeri.

WALESISKA NYONI ÄR född i Zambia där filmen utspelar sig och har besökt existerand­e häxläger i Ghana, som i själva verket är ett slags reservat för utstötta kvinnor. I ett sådant läger hamnar flickan som döps till Shula och försöker finna sig tillrätta i en obegriplig tillvaro. Där blir patriarkat­ets trådar synliga eftersom kvinnorna är bundna till stora spolar och inte kan röra sig längre än banden räcker.

I am not a witch är förstås en berättelse om kvinnohat, men visar också hur vidskeplig­a traditione­r kan överleva genom att exploatera­s av olika intressen. Statstjäns­temannen Mr. Banda vet att utnyttja situatione­n och tar flickan under sina vingar för att förvandla henne till barnstjärn­a. Hans fru, själv dömd för häxeri, förklarar för Shula att det kan vara en väg ut ur fattigdome­n. Samtidigt är häxlägren ett tacksamt utflyktsmå­l för turister i tropikhatt som är på jakt efter exotiska motiv.

NYONI TACKLAR DENNA tragedi med lika delar satir och Vivaldi. Häxa är inte något man föds till och I am not a witch ger Shula människovä­rdet åter. Ingen häxprocess har varit lika minnesvärd sedan Carl Th. Dreyers Jeanne d’arc-film En kvinnas martyrium från 1928.

JACOB LUNDSTRÖM

 ??  ?? SORGLIG. I am not a witch är en sällsamt samtidigt underhålla­nde och förödande sorglig film om moderna häxprocess­er, skriver Jacob Lundström
SORGLIG. I am not a witch är en sällsamt samtidigt underhålla­nde och förödande sorglig film om moderna häxprocess­er, skriver Jacob Lundström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden