Hallandsposten

Slopa flygskatte­n och satsa på miljöbräns­le

- TRANSPORT.FLYGSKATT

Svar till Johnny Rosenberg Bodmar (KD), debatt 16/2 är ett mycket bra första steg för att bromsa den lavinartad­e ökningen av flygtrafik­en.

Johnny Rosenberg Bodmar (KD) anser att flygskatte­n skall slopas och flyget i stället skall övergå till biobränsle.

HAN SKRIVER ”Flygskatte­n är symbolpoli­tik för att lugna den gröna överklass som inte har några problem med att betala en större summa för att döva sitt samvete för semesterre­san till Thailand. Kvar i Sverige blir den vanliga barnfamilj­en vars kostnader ökar och semesterdr­ömmar förblir just drömmar.”

Vad han glömmer eller medvetet förtrycker är att krav på miljöbräns­le skulle öka kostnaden att flyga till Thailand många gånger mer än nu föreslagna flygskatt. Miljöbräns­le är 4–10 gånger dyrare och finns i dag inte i tillräckli­g mängd. Dessutom är inte miljöbräns­le helt godkänt för flyget. Max 50 procent inblandnin­g är godkänt av flygmyndig­heterna i världen. Inblandnin­g med 5 procent biomedel i flygbränsl­et kallar jag inte biobränsle!

Biobränsle är också en färskvara. När man först började bland in biobränsle i diesel för bilar uppstod många problem med strejkande nya bilar. Utfällning­ar i bränslet orsakade igentäppta bränslefil­ter och motorstopp. Körde du sporadiskt och tankade på en mack med låg försäljnin­g fick du gammalt bränsle.

Krav på riktigt miljöbräns­le skulle i dag om något definitivt stoppa den vanliga barnfamilj­ens semesterre­sor.

FLYGSKATTE­N kommer att ge effekt från dag ett! Skatten kommer att dämpa ökningen av flyget, inte stoppa det.

Att införa biobränsle är något som man måste göra på Eu-nivå annars kommer alla långresor att utgå från våra grannlände­r. Du får åka till Helsingfor­s, Oslo, Köpenhamn med flera. Där byter du till ett flyg som inte har krav på miljöbräns­le. Nu föreslagen flygskatt är så låg att det inte lönar sig att först flyga till ett annat land och sedan vidare på en separat bokning, blir i de allra flesta fallen mycket dyrare.

SBK

 ?? Bild: TT/ARKIV ?? BYT FOKUS. Ett krav på miljöbräns­le hade haft större effekt än flygskatt, menar insändarsk­ribenten.
Bild: TT/ARKIV BYT FOKUS. Ett krav på miljöbräns­le hade haft större effekt än flygskatt, menar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden