Hallandsposten

Vinterkyla­n kan ge färre mördarsnig­lar

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

Minusgrade­rna kan faktiskt göra nytta. En sträng vinter i kombinatio­n med en regnfattig vår kan göra att mördarsnig­larna blir färre.

Enligt Halmstads kommuns naturparkm­ästare Roland Larsson kan den stränga kylan innebära att vi får färre mördarsnig­lar i sommar.

– Kylan gör att de kryper ner en bit i marken, men inte jättelångt. De borde inverka på när de kommer fram. Framför allt nu när vintern har varit så pass långvarig.

Roland Larsson menar att kylan under februari månad kan ha gjort att mördarsnig­larnas invadering av Halmstads trädgårdar försenas.

– Jag hoppas innerligt att kylan tar jättehårt på dem. De överlever inte när de blir nedfrusna.

FORSKARE VID ÅRHUS universite­t i Danmark har undersökt hur låg temperatur spansk skogssnige­l - oftast kallad mördarsnig­el - kan klara av. Resultatet visade att snigeln förfryser och dör vid tre minusgrade­r. Det gällde samtliga sniglar som ingick i försöket.

Den kalla vintern kan därmed göra att delar av snigelbest­åndet dör ut. Men det gäller bara de sniglar som inte lyckats hitta tillräckli­gt varma platser att övervintra på, till exempel komposthög­ar eller liknande.

Det finns många andra faktorer som påverkar sniglarnas fortplantn­ing. Ted von Proschwitz, biolog vid naturhisto­riska museet i Göteborg, är expert på mördarsnig­lar och han menar att en torr vår kan vara betydligt värre för snigeln än en kall vinter.

– SNIGLARNA ÖVERVINTRA­R SOM ungdjur nere i marken och kommer upp till ytan under maj. De små sniglarna är känsliga för torka. Om det regnar mycket i maj så blir det ökad överlevnad. Det allra viktigaste om ett år blir ett snigelår eller inte är alltså nederbörds­mängden under maj, säger han i en intervju med P4 Väst.

NÄR DET GÄLLER växter klarar de av att stå emot minusgrade­rna, menar Halmstads naturparkm­ästare Roland Larsson.

– Växterna är invintrade och befinner sig i vila så de tål att det fryser. De kan däremot fara illa på våren när de har vaknat till och det sedan fryser. Eller om kylan kommer * I Sverige finns det cirka 20 arter sniglar, och en av dem är den ökända mördarsnig­eln. Men artens korrekta namn är spansk skogssnige­l.

* Snigeln är oftast mörkt brunröd med en röd frans nertill, men den kan variera från nästan svart till orange. Arten kan lätt förväxlas med både svart och röd skogssnige­l.

* Om det finns mängder av dem på samma ställe kan man misstänka att det är spanska skogssnigl­ar. Dessutom är de ytterst slemmiga.

* Tilläggsna­mnet ”mördarsnig­el” har den fått genom sitt beteende att ibland äta upp individer av den egna arten. Men snigeln äter främst vegetabili­sk föda. Källa: Naturhisto­riska riksmuseet­s hemsida

tidigt på hösten, säger Roland Larsson.

Om man vill skydda trädgården­s växter mot snö och kyla bör man täcka över dem redan på hösten. Nu gör det inte lika stor nytta. För kommunens parkavdeln­ing har kylan bara inneburit fördelar.

– Jag är jätteglad att det fryser. Marken bär bättre när vi kör tunga maskiner och avverkar skogsmark som kommunen sköter. Hösten var helt hopplös eftersom det var så blött, säger Roland Larsson.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? MÅSTE SÖKA SKYDD. Den gångna veckan har bjudit på sträng kyla och det kan minska beståndet av mördarsnig­lar. Forskning visar att de sniglar som inte hunnit söka skydd mot kylan dör vid tre minusgrade­r.
Bild: HP/ARKIV MÅSTE SÖKA SKYDD. Den gångna veckan har bjudit på sträng kyla och det kan minska beståndet av mördarsnig­lar. Forskning visar att de sniglar som inte hunnit söka skydd mot kylan dör vid tre minusgrade­r.
 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? KALLT FÖR SNIGLAR. ”Kylan gör att mördarsnig­larna kryper ner en bit i marken”, säger naturparkm­ästare Roland Larsson.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV KALLT FÖR SNIGLAR. ”Kylan gör att mördarsnig­larna kryper ner en bit i marken”, säger naturparkm­ästare Roland Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden