Hallandsposten

Nytt system gav mer öppet på soptippen

HALMSTAD: Intäkterna från företag har fördubblat­s sedan begränsade besök infördes på ÅVC. Detta har i sin tur lett till ökade öppettider.

- CECILIA WELIN cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Det nya inpasserin­gssystemet på återvinnin­gscentrale­rna har kraftigt ökat intäkterna från företag. Detta har i sin tur lett till bättre service för hushållen genom förlängda öppettider.

2016 beslutade kommunen att antalet fria besök på återvinnin­gscentrale­rna skulle begränsas till 15 per år för hushållen. En anledning var att det fanns en misstanke om att vissa företag inte gjorde rätt för sig utan slängde skräp utan att betala den summa på 200 som det kostar för företag.

– Företagen hade en kupong som de skulle lämna, men vi noterade att många som kom i företagsbi­lar aldrig lämnade kupongen. Vi hade en känsla när vi gjorde en egen uppskattni­ng att det var två, tre stycken av tio som betalade för sig, men vi kunde inte leda det i bevis, säger Anders Bredfell, kommunikat­ionschef på Halmstads energi och miljö, Hem.

DET NYA SYSTEMET har gjort att Hem fått bättre kontroll över vilka som besöker återvinnin­gscentrale­rna och intäkterna från företagen har också ökat.

– Visst finns det kanske någon som utnyttjar sina 15 fria hushållsbe­sök för företagets räkning någon gång, men det är i så fall bara enstaka fall, säger Anders Bredfell.

2015 registrera­des 5 770 företagsbe­sök på återvinnin­gscentrale­rna. Intäkterna låg på drygt 1,6 miljoner. 2016 registrera­des över 16 000 företagsbe­sök. Intäkten fördubblad­es och landade på över 3,2 miljoner.

I fjol minskade företagsbe­söken något, till drygt 15 000. Detta tror Hem beror på att företagen slänger mer skräp per tillfälle. Intäkten blev drygt tre miljoner.

Resultatet har blivit att Hem från och med i höstas kunnat utöka öppettider­na.

– Tidigare hade vi under vintertid öppet en dag på helgen på Villmanstr­and och en dag på Flygstaden. Nu kör vi sommartid året om, det vill säga att det är öppet både lördag och söndag på båda ställena, säger Anders Bredfell.

”Nu kör vi sommartid året om.” ANDERS BREDFELL kommunikat­ionschef Hem

DESSUTOM HAR MAN kunnat utöka med en extra timme varje kväll måndag till torsdag, vilket innebär att det är öppet till klockan 19.

– Vi bemannar alltid med minst två personer så det blir ganska många arbetstimm­ar till. Men det har ju också skett en markant ökning av intäkter från företagen, säger Bredfell.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? LÄNGRE ÖPPETTIDER. Kommunens återvinnin­gscentrale­r har utökat öppettider­na både på helger och på kvällar.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV LÄNGRE ÖPPETTIDER. Kommunens återvinnin­gscentrale­r har utökat öppettider­na både på helger och på kvällar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden