Hallandsposten

Knarket tog hans sons liv

HALLAND: STOR KNARKHÄRVA - PELLE KARLSSON ETT AV ÅTTA DÖDSOFFER

- Marcus.alsnas@hallandspo­sten.se

Nicko Tappers son Pelle dog när han försökte häva svår abstinens med än mer fentanyl.

När två uniformera­de poliser några timmar senare ringer på dörren på Baggens gränd i Varberg fattar pappa Nicko Tapper med en gång:

– Jag förstod direkt vad det var och sa att de inte behövde säga någonting, säger Nicko.

Trots den sorg och saknad Nicko känner försöker han att se det från ett annat håll:

– Det var en hemsk tid men samtidigt så har han fått lugn och ro, och vi också.

Nicko bestämmer sig för att inte åka till sjukhuset och ta farväl:

– Alla tyckte att det var konstigt men jag ville minnas honom som han var, särskilt som när han var pigg och fräsch, för det var han under perioder. Och som den fina kille han var när han var yngre. Hans humor!

I tonåren och några år in i tjugoåren spelar Pelle bas i ett hårdrocksb­and från Varberg: Inhale.

– Jag tror han fick smak på droger när de var runt och turnerade, säger Nicko.

Pelles problem började långt ned i tonåren, då med alkohol. I 25-årsåldern blev narkotikak­lassade läkemedel hans inkörsport.

Det enda som kunde konkurrera med drogerna var musiken.

– Drömmen var ju att han skulle bli upptäckt. Han skickade sina låtar till olika bolag men det blev aldrig något. Jag ville att han skulle starta ett cover-band, och dra in pengar på pubar och så, men det kallade han för prostituti­on.

Nicko Tapper gör skäl för sitt namn men trots en tuff fasad läcker han smärta: Kunde jag gjort något mer? På något annat sätt?

DE SISTA FYRA, fem åren i Pelles liv skjutsar pappa Nicko honom och hans grejer fram och tillbaka och kors och tvärs mellan olika behandling­shem, vandrarhem och andra tillfällig­a boenden.

Pelle – som blivit utkastad av sin fru efter många chanser – lever ett kaotiskt liv där drogerna spelar första fiol.

Efter att ha slutat andas på en soffa på en av bankerna i Varberg blir han skickad till ett behandling­shem i Hestra där han träffar en tjej från Halmstad.

– De var så kära och hade det så bra ihop. Det här kanske är en vändning, tänkte jag. Så kom den här smällen. Kvällen innan hade han tagit fentanyl och fått andnöd och åkt in till sjukhuset i Halmstad. Då ville de behålla honom över natten, men nej, det gick han inte med på. Jag är okej, jag åker hem, sa han. När hans flickvän vaknade på morgonen låg han livlös i sängen med den där jädra sprayflask­an bredvid.

Mot slutet av sommaren kommer två män från Stockholms­trakten att ställas inför rätta där för att ha sålt fentanyl på nätet och vållat Pelles sju andra människors död.

På morgonen den fjärde augusti 2016 vaknar Pelle Karlsson inte upp. Hans sambo hittar honom livlös och kall. Bredvid hans döda kropp ligger en nässprayfl­aska med fentanyl.

VAD NICKO KÄNNER för dem som sålde fentanylet och som snart ska åtalas för hans död?

–Hat, säger han med en lång, tung suck. Usch. De är svin. Nej, usch, usch, usch, sådana människor.

Samhällets insatser har han inga synpunkter på.

– Möjligen att de kunde ha skickat Pelle till ett Lvm-hem, men det är tydligen inte så lätt numera, säger Nicko.

Nicko är noga med att säga att han inte var ensam om att försöka hjälpa, framför allt tänker han på Pelles före detta hustru och de flickvänne­r han sedan hade.

Det var dem Nicko fick ringa när Pelle inte vill lyssna på sin gamla pappa. – Det var väldigt fina tjejer. Pelle Karlsson blev 37 år. När han gick bort hade han ungefär en månad kvar till sin 38:e födelsedag.

MARCUS ÅLSNÄS

 ??  ??
 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? NÄRA HJÄRTAT. Nicko Tappers son Pelle Karlsson dog i Halmstad efter att ha använt fentanyl. Två bröder åtalas nu vid Stockholms tingsrätt för att ha sålt dödsdrogen som krävt minst åtta dödsoffer.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS NÄRA HJÄRTAT. Nicko Tappers son Pelle Karlsson dog i Halmstad efter att ha använt fentanyl. Två bröder åtalas nu vid Stockholms tingsrätt för att ha sålt dödsdrogen som krävt minst åtta dödsoffer.
 ??  ?? 2018.
2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden