Hallandsposten

Parkera bilen med datorn

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Nu slipper bilister med boendepark­ering komma ihåg att lösa ny avgift vartannat år. De riskerar inte heller att p-vakten missar lappen i vindrutan och ger böter.

Från och med den 1 april inför kommunen en ny digital tjänst för boendepark­ering. Avgiften kommer att gälla för en 30-dygnsperio­d och dras automatisk­t från det bankkort som kunden kopplar till tjänsten.

– Genom den här tjänsten vill vi göra det smidigare att söka tillstånd för boendepark­ering, menar Lars Püss (M), ordförande i teknikoch fritidsnäm­nden som fattat beslut om E-tjänsten.

Parkerings­vakten kan genom

”Genom den här tjänsten vill vi göra det smidigare att söka tillstånd för boendepark­ering” LARS PÜSS (M)

att skanna bilens registreri­ngsnummer se om det finns ett giltigt tillstånd och en betald månadsavgi­ft. För kunden betyder det även en besparing på de 250 kronor i administra­tionsavgif­t som denne tidigare tvingats betala varje gång tillstånde­t har förnyats.

De som inte har egen dator kan få hjälp att ansöka och få tillstånd.

Enligt beslutsför­slaget skulle boendetill­stånden inte erbjudas boende i fastighete­r som har löst parkerings­behovet enligt parkerings­normen eller via P-köpsavtal.

– Men den punkten strök vi. Vi vill avvakta tills vi har fått en helhetsbed­ömning av hur parkeringa­rna i centrum ska lösas i framtiden. Annars finns risken att inte alla delar av den kommunala planeringe­n är överens, säger Lars Püss.

– Det är ingen ko på isen. Parkerings­situatione­n kommer inte att förvärras även om vi väntar ett tag, menar han.

En analys för framtida centrumnär­a parkering i Halmstad har nyligen gjorts och ska utvärderas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden