Hallandsposten

Brottsanmä­lan vid nazistmani­festation

- ANNA-KARIN FORSBERG

Både Nordiska motståndsr­örelsen, NMR, och SSU Halmstad har polisanmäl­ts för brott mot ordningsla­gen efter en nazistmani­festation i centrala Halmstad på lördagen.

Ett 20-tal medlemmar av NMR delade ut flygblad på Storgatan och vid Stora torg på lördagseft­ermiddagen. Mitt på Storgatan stod dessutom två medlemmar posterade med fanor under hela manifestat­ionen.

När NMR tågade från centrum senare på eftermidda­gen följdes de av en grupp från Sveriges socialdemo­kratiska ungdomsför­bund, SSU, och Ung vänster som skanderade slagord mot nazisterna.

I Picassopar­ken kom det till munhuggand­e mellan de båda grupperna. Polis kom till platsen och tog upp en anmälan mot motdemonst­ranterna för att de genomfört en demonstrat­ion utan tillstånd.

Under måndagen anmälde polisen även NMR för att ha manifester­at utan polistills­tånd.

På lördagen greps en person som störde NMR:S manifestat­ion på Storgatan. Denne togs med till polisstati­onen och fick stanna där under tiden som manifestat­ionen pågick. Personen är inte misstänkt för något brott i samband med den här händelsen.

Ami Florén är tillstånds­handläggar­e på polisen i Halmstad. Hon förklarar att det krävs tillstånd enligt ordningsla­gen för att få demonstrer­a eller manifester­a på allmän plats.

– Men eftersom rätten att demonstrer­a är grundlagss­kyddad så kan polisen i princip inte neka tillstånd.

Polisen kan ingripa om det uppstår allvarliga orolighete­r. Om det saknas tillstånd kan polisen i efterhand ta upp en anmälan om brott mot ordningsla­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden