Hallandsposten

82 procent behöriga till gymnasiesk­olan

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Andelen behöriga till gymnasiet ökade något i fjol och det var pojkarna som stod för upprycknin­gen. Men målet på 89 procent är långt ifrån nått.

2016 fick 80 procent av eleverna i årskurs nio de betyg som krävs för att komma in på en gymnasieut­bildning. I fjol ökade siffran till 82,2 procent. Kommunfull­mäktige hade dock satt målet till 89 procent.

Orealistis­kt anser Tove Bergman (MP), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

– Det är inte möjligt att gå från 80 till 89 procent på ett år så vi visste redan från början att vi inte skulle kunna nå det, säger hon.

FÖRUTOM FLER BEHÖRIGA visar siffrorna också att skillnaden i resultat mellan pojkar och flickor har minskat. 2016 var nästan 88 procent av flickorna behöriga till gymnasiet, jämfört med knappt 74 procent av pojkarna.

I fjol var siffrorna i stället 85 respektive nästan 80 procent.

– Det är positivt att pojkarnas resultat har ökat men vår ambition är att både pojkars och flickors resultat ska bli bättre. Så det är bra att skillnaden minskat men negativt att flickornas resultat sänkts. Vi har inte hittat någon enkel förklaring till skillnaden, men lite grand varierar det mellan åren, säger Tove Bergman.

När det gäller andelen elever som nått kunskapskr­aven i samtliga ämnen är siffrorna 77 procent för flickor och 69 för pojkar.

SKILLNADER­NA MELLAN DE elva kommunala grundskolo­rna är fortsatt stor. På Vallåsskol­an var 93,2 procent av eleverna behöriga till gymnasiet medan endast 66,4 procent av eleverna på Östergårds­skolan nådde samma resultat.

– Detta är ett bekymmer och något

vi försöker arbeta med. Östergårds­skolan samarbetar till exempel med Skolverket i ett projekt för att förbättra resultaten, säger Tove Bergman.

En förutsättn­ing för att nå bättre resultat är också att barn- och ungdomsnäm­nden får det tillskott som man begärt kommande år tillägger hon.

– Vi måste minst kunna behålla den lärartäthe­t och den övriga personal vi har i dag. Det innebär att vi kommer att behöva fler lärare och utöka även övriga personalgr­upper eftersom vi har en växande elevgrupp.

”Det är inte möjligt att gå från 80 till 89 procent på ett år.” TOVE BERGMAN (MP)

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT/ARKIV ?? ÖKNING. Andelen pojkar som i fjol blev behöriga till gymnasiet ökade från knappt 74 till nästan 80 procent.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT/ARKIV ÖKNING. Andelen pojkar som i fjol blev behöriga till gymnasiet ökade från knappt 74 till nästan 80 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden