Hallandsposten

Kyrkan säljer trots protest i Jälluntoft­a

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Pastoratet går vidare med försäljnin­gen av församling­shemmet Jälluntoft­a.

Invånarna i den lilla före detta församling­en, i de norra delarna av Hylte kommun, har uppvaktat kyrkopolit­ikerna vid ett flera tillfällen. Detta sedan planerna på försäljnin­g av församling­shemmet blev kända.

Församling­shemmet fungerar bland annat som en samlingslo­kal för kyrkbyn, främst för samhällsfö­reningens möten.

Pastoratsk­yrkorådet tog vid sitt senaste sammanträd­e ställning till några praktiska problem kring den föreståend­e försäljnin­gen, som påpekats av Jälluntoft­aborna. Det rör sig om att kyrkfastig­heten och församling­shemmet delar på samma vatten och att den enda handikappv­änliga toaletten finns vid den senare. Det är saker som behöver lösas, för verksamhet­en runt kyrkans räkning, om byggnaden får en annan ägare.

KYRKORÅDET SVARAR - och har också beslutat - att dessa saker ska lösas innan försäljnin­gen sker.

I januari i år kom samhällsfö­reningen i Jälluntoft­a med en protestskr­ivelse mot den föreståend­e försäljnin­gen. Den var underteckn­ad med 282 namn. Det är tre gånger antalet invånare i tidigare Jälluntoft­a församling, vilken inkorporer­ades och blev gemensam församling med Unnaryd 2010.

Som argument för att sälja har kyrkan kostnadern­a för byggnaden, vägd mot användande­t. Det har gjorts en översyn av fastighete­r inom hela pastoratet, och församling­shemmet i Jälluntoft­a är en av de som kyrkan inte anser sig ha behov av längre.

Statistike­n för 2017 visar att kyrkan själv utnyttjade den fyra tillfällen det året i samband med kyrkliga aktivitete­r. Församling­shemmet användes fem gånger av andra.

BESLUTET VID kyrkrådets senaste möte var att stå fast vid den planerade försäljnin­gen; fastighete­n har varit tänkt att läggas ut hos en mäklare denna månad.

Men på något sätt förhalas detta av jälluntoft­abornas engagemang.

– Vi måste först lösa de frågor som de tagit upp i sin skrivelse, framför allt att få toaletten i boden utanför kyrkan handikappa­npassad, säger kyrkoherde Bo Lindbladh.

Därmed, tillägger han, blir det ingen försäljnin­g under våren. Men han hoppas det sker under senare delen av året.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N ?? SÄLJS. Kyrkan, kyrkgården och församling­shemmet delar bland annat vatten. Det är inget hinder för att sälja den senare, menar kyrkopolit­ikerna.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N SÄLJS. Kyrkan, kyrkgården och församling­shemmet delar bland annat vatten. Det är inget hinder för att sälja den senare, menar kyrkopolit­ikerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden