Hallandsposten

Skolledare­s löner alldeles för låga

-

SKOLLEDARE. ”Skolledare har ett av samhällets viktigaste och svåraste chefsjobb. Många har lika många anställda som en vd för ett normalstor­t företag men det syns aldrig i lönekuvert­et.” Det menar Anders Forsell, skolledara­nsvarig regionombu­dsman i Lärarförbu­ndet, i samtal med lokalavdel­ningarna i Halland.

Trots lång utbildning, stort ansvar och ständigt ökande krav värderas skolledarn­as jobb lägre än många andra chefers arbete på arbetsmark­naden. I lärarbrist­ens spår följer nu en svår skolledarb­rist.

OAVSETT SEKTOR – kommunal eller privat – så lönar det sig sämre att vara chef inom utbildning, än exempelvis inom it, ekonomi och drift. Det handlar om flera tusenlappa­r varje månad. Löneutveck­lingen har varit sämre för skolledare än för jämförbara chefer i kommunerna de senaste tjugo åren.

Lärare har för låga löner. Skolledare har för låga löner. Det lönar sig alldeles för dåligt att jobba med det viktigaste vi har, våra barn och ungdomar.

Enligt Anders Forsell måste våra arbetsgiva­re nu satsa för att det ska bli attraktivt att vara skolledare i framtiden.

FÖR ATT MÖJLIGGÖRA rekryterin­gar av skolledare är det en självklarh­et att det ökade ansvaret som uppdraget innebär medför en högre lön än de lärare vi ansvarar för. Lön är en del i att locka fler att söka sig till skolledaru­ppdraget.

Jasmina Sandlund,

Halmstad

Fredrik Lundqvist,

Christina Frising, Anita Johannesso­n,

Falkenberg Laholm

Varberg

Ingegärd Salmose,

Kungsbacka Lärarförbu­ndet Skolledare i Halland

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV ?? SKOLARBETE. Skolledarn­as jobb värderas lägre än många andra chefers arbete på arbetsmark­naden, menar skribenter­na.
Bild: JANERIK HENRIKSSON/TT/ARKIV SKOLARBETE. Skolledarn­as jobb värderas lägre än många andra chefers arbete på arbetsmark­naden, menar skribenter­na.
 ?? Bild: HP/ARKIV ??
Bild: HP/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden