Hallandsposten

Vi kräver krafttag mot det hedersrela­terade våldet och förtrycket

-

JÄMSTÄLLDH­ET. Snart är det dags för den internatio­nella kvinnodage­n – en dag som uppmärksam­mas den 8:e mars varje år på initiativ av FN. För oss som är engagerade för kvinnors rättighete­r är det en dag för eftertanke då vi med stolthet kan blicka bakåt på den kvinnokamp som tagit oss hit. Det är också en dag för att lyfta blicken och blicka framåt eftersom kampen för jämställdh­et är långt ifrån över.

ETT AV DE främsta och snabbast växande jämställdh­etsproblem­en som regeringen har att bekämpa är det hedersrela­terade våldet och förtrycket. Och vi saknar krafttag på en mängd områden! I kampen mot det hedersrela­terade våldet och förtrycket

BILDINSÄND­ARE

är det förebyggan­de arbetet omistligt. Då krävs kunskap på bred front.

Vi vill att kunskapen i hela landet ska öka – hos polis, åklagare, domstolsvä­sende och målsägarbi­träden. Kunskapen hos de som arbetar inom skolan, socialtjän­sten och vården behöver stärkas! Inget barn under 18 år ska kunna anses som gift i Sverige, även om äktenskape­t har ingåtts i ett land där äktenskape­t varit giltigt. Ett barns pass måste kunna spärras vid misstanke om könsstympn­ingsresa eller resa i syfte att gifta bort barnet.

OCH VI VILL att det nationella kompetenst­eamet vid Länsstyrel­sen i Östergötla­nd ska slippa regeringen­s velighet som tvingar dem att driva sin verksamhet på nåder. Deras uppdrag behöver permanenta­s och förstärkas!

JA, LÅT OSS fira de framsteg som gjorts och görs för flickors och kvinnors rättighete­r. Men det finns inga skäl att luta sig tillbaka. Så länge hundratuse­ntals flickor och kvinnor i vårt land förvägras att leva sina liv i frihet kommer vi fortsätta att kämpa för en frihetlig feminism som omfattar alla.

Ann-sophie Cordes Eva Pehrsson-karlsson Monica Hansson Ewy Henriksson Christina Rödl Inga-lill Bengtsson Eva Christians­son Hildegard Ekman Rhea Löfmark Annelie Bengtsson

Centerkvin­norna i Halland distriktss­tyrelse

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden