Hallandsposten

Populister­na de stora vinnarna

ITALIEN: OKLART HUR BERLUSCONI KOMMER ATT REAGERA

-

Med bara fåtalet röster kvar att räkna har italienska tidningar reagerat med förvirring. På Il Fatto Quotidiano står det stort på framsidan: ”Allt kommer att förändras”. ”Vad händer nu?” skriver i sin tur La Stampa.

Även Gianfranco Baldini, professor i italienska politiska systemet vid universite­tet i Bologna, blev förvånad av resultatet.

– Det här valet har varit en riktig jordbävnin­g. Vi visste att det skulle gå bra för de populistis­ka partierna, men inte så här bra.

– Nu återstår det att se vad som händer. Det enda vi vet är att (det styrande Demokratis­ka partiets ledare) Renzi och (Forza Italias ledare) Berlusconi är de stora förlorarna, och att Lega och Femstjärne­rörelsen är de stora vinnarna.

I NULÄGET HAR mitten-högerkoali­tionen med Lega, Forza Italia och högerextre­ma Fratelli d’italia (Italiens bröder) 37,5 procent av rösterna, Femstjärne­rörelsen 32 procent och mitten-vänster-koalitione­n med Demokratis­ka partiet 23 procent, enligt valmyndigh­eten. Demokratis­ka partiet erkänner sig nu också besegrat och ledaren Matteo Renzi avgår.

Både populister­na i Femstjärne­rörelsen och främlingsf­ientliga Lega utropar sig till segrare i det italienska valet – som bäst kan beskrivas som en politisk jordbävnin­g.

LEGAS LEDARE Matteo Salvini säger att mitten-höger-koalitione­n nu kan styra landet och att det är hans parti som kommer att leda en sådan regering.

– Vi har rätt att styra och det är vår plikt, säger Lega-ledaren.

Hur förre premiärmin­istern Silvio Berlusconi kommer att reagera nu när en person från hans egen

 ??  ?? FRÄMLINGSF­IENTLIG. Legas ledare Matteo Salvini är redo att styra Italien efter framgångar­na i valet.
FRÄMLINGSF­IENTLIG. Legas ledare Matteo Salvini är redo att styra Italien efter framgångar­na i valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden