Hallandsposten

Mål av debutanten tog Sverige till final

- MAKOTO ASAHARA/TT

”Jag bara tackar och tar emot ifall de känner att jag har ett bra tillslag för att slå dem.”

Filippa Angeldahl tog för sig, med besked, i sin första A-landskamp från start. Hennes mål banade vägen för en svensk gruppseger i Algarve cup.

SVERIGE RYSSLAND

– Jag känner verkligen att jag kan få ut mina spetskvali­teter, säger 20-åringen efter 3–0 mot Ryssland.

NU VÄNTAR NEDERLÄNDE­RNA i final.

Mot Sydkorea blev det en halvtimmes inhopp. I 3–0-segern mot Ryssland blev det första A-landskampe­n från start för Filippa Angeldahl.

Från startelvan passade hon på att ta för sig, med besked, på det svenska innermittf­ältet.

Linköpings­spelaren testade flera gånger om sitt långskott, fördelade spel, vann yta på mitten och slog både frisparkar och hörnor. Inte ofta en startelvad­ebutant får ta de fasta situatione­rna?

– Nej, men jag bara tackar och tar emot ifall de känner att jag har ett bra tillslag för att slå dem. Så det är bara jättekul, säger Angeldahl.

En av frisparkar­na gick till och med i mål. Det såg ut som ett inlägg, men bollen gick likväl förbi alla huvuden och fötter i straffområ­det. Den gick även förbi huvudet på en felplacera­d Julia Gritjenko i det ryska målet.

Angeldahls 1–0:a i första halvlek, plus en urtjusig ”sombrerofi­nt” i inledninge­n av matchen av ryska Marina Fedorova, var de godbitar som stack ut från den första halvleken.

Den andra bjöd dock på ett rent smörgåsbor­d av delikatess­er. Fridolina Rolfö var den som bidrog mest med två distinkta avslut – som båda resulterad­e i mål. Det första ur snäv vinkel i inledninge­n av andra halvlek, och det andra på ett volleyskot­t efter en tilltrassl­ad hörnsituat­ion.

Mål blev det inga fler, men chanser skapade Sverige gott om.

FILIPPA ANGELDAHL frisparksm­ålskytt mot Ryssland

ATT PUSSLA IHOP alla spelare med belastning, motstånd och dynamik i åtanke har inneburit en hel del timmar vid ritbordet för den svenska tränarstab­en.

Några fler timmar blir det inför finalen på onsdag, där Sverige, i egenskap av näst bästa gruppsegra­re i turneringe­n tack vare målskillna­d, ställs mot regerande Europamäst­aren Nederlände­rna.

?? Bild: LUDVIG THUNMAN/BILDBYRÅN ?? SUCCÉDEBUT. Linköpings­spelaren Filippa Angeldahl debuterade från start och slog en frispark rakt i mål när Sverige slog Ryssland med 3–0 och gick till final i Algarve cup.
Bild: LUDVIG THUNMAN/BILDBYRÅN SUCCÉDEBUT. Linköpings­spelaren Filippa Angeldahl debuterade från start och slog en frispark rakt i mål när Sverige slog Ryssland med 3–0 och gick till final i Algarve cup.