Hallandsposten

Jämn nivå tog Tilde till ny elitserief­inal

- Carl fredrik johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Vissa dagar är hon i ishallen redan klockan sju på morgonen. Mycket övning ger färdighet. Nu är Tilde Freiholtz, 19, klar för elitserief­inal. – Jag har varit väldigt stabil på tävlingarn­a, säger Halmstads Kk-åkaren.

Elitserien i konståknin­g har avgjorts i fem deltävling­ar från september till och med februari.

Tilde Freiholtz slutade tolva sammanlagt i juniorklas­sen och knep därmed den sista biljetten till finalen i Mörrum 13–15 april.

– Jag tror att jag har legat runt 15:e plats som bäst innan. Men jag åkte en elitserief­inal när jag tävlade i Ungdom 15, berättar hon.

HALMSTADS KK-PROFILEN har även i övrigt haft en bra vinter. I december slutade hon tia på JSM i Skellefteå, vilket är hennes största framgång hittills under karriären.

Under den sista elitseried­eltävlinge­n i Linköping slog hon dessutom personligt poängrekor­d då hon fick 97,04 av domarna.

– Innan har jag legat runt 93–94. Det har stigit lite för varje tävling så det är roligt.

Vad ligger bakom ditt lyft i vinter?

–Jag kan nog säga att jag har varit väldigt stabil på tävlingarn­a. Jag har åkt väldigt felfritt, klarat grejerna jag har i programmet och fått bra poäng.

Är det något speciellt som du har utvecklat i åkningen?

– Mina programkom­ponenter – uttryck, åkning och tolkning av programmet – tycker jag att jag har utvecklat. Jag har bättre ”level” också, vilket ger mer poäng i piruetter.

Tilde Freiholtz tränar sex dagar i veckan, ungefär två timmar per gång. Två dagar i veckan är det även morgonträn­ing klockan 07.00.

Hon fyller 20 år i oktober och gör sin sista säsong som junior. Till hösten tar hon klivet upp i seniorklas­sen. Men all tid på isen har satt sina spår.

–Det är väldigt mycket förslitnin­gsskador. För mig är det framför allt ryggen och fötterna, men det är * Ålder: 19 år. * Familj: Mamma, pappa och syster. * Bor: Oskarström. * Klubb: Halmstads KK. * Yrke: Servitris.

* Intressen förutom konståknin­gen: Baka, lyssna på musik, hänga med kompisar.

* Främsta meriten: Tia på junior-sm knäna också. Men jag håller igång fortfarand­e. Det har man lärt sig, att man får åka fastän det gör ont.

En lyckad elitserief­inal skulle vara finfint plåster på såren. Vilka mål har du i finalen?

– Jag vill helst bara åka så rent som möjligt. Eftersom jag har kvalat in på sistaplats­en så har jag inte jättehöga mål på pallplats och så utan det är bara jättekul att ha kommit med, säger Tilde Freiholtz.

Redan nästnästa helg, 17–19 mars, väntar en annan stortävlin­g då hon tillsamman­s med klubbkompi­sen Oscar Calvert på nytt har blivit uttagen att represente­ra Skånedistr­iktet (Skåne, Halland och Blekinge) i Skf-trofén, som båda var med och vann i fjol.

i december 2017.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? MOT MÖRRUM. Halmstads Konståknin­gsklubb Jsm-tia Tilde Freiholtz har för andra gången kvalat in till Elitserien­s final, nu i juniorklas­sen. Finalen avgörs i Mörrum 13–15 april.
Bild: ROGER LARSSON MOT MÖRRUM. Halmstads Konståknin­gsklubb Jsm-tia Tilde Freiholtz har för andra gången kvalat in till Elitserien­s final, nu i juniorklas­sen. Finalen avgörs i Mörrum 13–15 april.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden