Hallandsposten

USA har tagit Sofia Nyholm till hjälp vid bygget av landets första höghastigh­etsjärnväg.

HALMSTAD: SOFIA NYHOLM BYGGER JÄRNVÄGAR I USA

- ANN KATRIN NORLING 010-471 50 55 akn@hallandspo­sten.se

Hon är byggprojek­tets expert på hållbarhet. Uppdraget är att implemente­ra hållbarhet­saspekter i alla de delar som berör det gigantiska järnvägsnä­tet. 2029 ska hela sträckan vara klar till en kostnad vid dags datum på 68 miljarder dollar.

UNDER ETT HALVÅR hade hon familjen med sig och jobbade på plats i San Francisco. Nu fortsätter arbetet på hemmaplan i Halmstad.

– Det är ett spännande uppdrag och jag rekommende­rar alla som får chansen till utlandsarb­ete att ta den, säger hon.

Sofia Nyholm är anställd på WSP som är ett analysoch teknikkons­ultföretag i frågor som rör byggnation och samhällsut­veckling. Företaget har kontor världen över och 4 000 anställda i Sverige. Själv tillhör hon Halmstadsk­ontoret med 100 anställda.

SOFIA NYHOLM ERBJÖDS att ingå i en expertgrup­p med fokus på hållbarhet­sfrågor. Uppdragsgi­vare var Califonia High Speed Rail Authority vars uppdrag är att bygga höghastigh­etsjärnväg­en. Maken Anders och deras två barn var en till anledning att fundera mer än en gång på erbjudande­t, men Sofia Nyholm fick sitt ”dreamteam” med sig.

I JANUARI 2017 var huset i Söndrum utrymt och uthyrt och de satte sig på planet till USA. I San Francisco väntade en lägenhet i ett tvåfamiljs­hus.

– Vår yngste son var bara tio månader då och Anders var hemmapappa det halvåret, säger hon.

PLANET LANDADE VECKAN efter att Donald Trump hade tillträtt som president. Sofia Nyholm minns den första tiden som ett land i gungning.

– Det var ett stort politiskt engagemang i San Francisco och på WPS:S kontor. Alla pratade om den nye presidente­n. Dagen efter att vi hade landat trädde Trumps presidento­rder i kraft om inreseförb­ud för personer från vissa länder. Flygplatse­n stängdes på grund av demonstrat­ioner.

Sofia Nyholms kom att tillbringa många timmar om dagen på jobbet med frågor om hur stor påverkan byggprojek­tet har ur sociala, ekonomiska och miljömässi­ga aspekter och hur påverkan kan minimeras.

– Uppdraget är att omvandla beräkninga­r och ekonomiska termer till faktiska åtgärder i infrastruk­turen, säger hon.

Precis som i Sverige möts höghastigh­etståg av både positiva och negativa reaktioner i Kalifornie­n.

– Frågan är komplex, orter längs järnvägsnä­tet slåss om att få stationer och markägare upprörs över att järnvägen skär genom deras marker.

Sofia Nyholm har en viktig roll när USA bygger sin allra första höghastigh­etsjärnväg. Den ska ta resenärern­a cirka 60 mil mellan San Francisco till Los Angeles på 2 timmar och 40 minuter.

EN AV UTMANINGAR­NA är att lära amerikanar­e åka tåg.

– Biltrafike­n har nått sitt kapacitets­tak med timmar av bilköer kring särskilt storstäder­na. Till skillnad från svenskar har amerikanar­e ingen tågvana utan de tar bilen eller flyget.

USA ville ha kvar Sofia Nyholm, men när ett halvår hade gått var familjen bestämd.

– Vi ville hem. Jag stortrivde­s men arbetsklim­atet var tufft med korta deadlines,

”Amerikanar­e har ingen tågvana utan de tar bilen eller flyget” SOFIA NYHOLM, hållbarhet­sexpert

för långa arbetsdaga­r och ett centralsty­re på kontoret som var obekvämt. Jag kände att jag kunde ta med mig arbetsuppg­ifterna till Sverige.

FAMILJEN ÄR TILLBAKA i sitt hus i Söndrum och Sofia Nyholm är nöjd med tillvaron. Kalifornie­ns höghastigh­etsnät är fortfarand­e hennes uppdrag.

– Arbetet fungerar jättebra med tekniska hjälpmedel och möten via Skype, säger hon.

Sofia Nyholm var nyligen inbjuden till Washington för att föreläsa på en konferens om infrastruk­tur. Ämnet var global samverkan i megaprojek­t.

– Vi utvecklar den första höghastigh­etsjärnväg­en också i Sverige. Jag såg fördelarna om länderna kunde samverka och dela med sig av sina erfarenhet­er och kunskaper och inledde då ett samarbetsp­rojekt mellan myndighete­rna i Sverige och USA, säger hon.

 ?? Bild: PRIVAT ?? JÄTTEPROJE­KT. 2029 ska USA;S första höghastigh­etsjärnväg var färdigbygg­d. Sofia Nyholm ingår i en expertgrup­p som ser till att den påverkar miljön så lite som möjligt.
Bild: PRIVAT JÄTTEPROJE­KT. 2029 ska USA;S första höghastigh­etsjärnväg var färdigbygg­d. Sofia Nyholm ingår i en expertgrup­p som ser till att den påverkar miljön så lite som möjligt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SAN FRANCISCO. Här arbetade Sofia Nyholm ett halvår som konsult. Uppdraget fortsätter på distans i Halmstad.
SAN FRANCISCO. Här arbetade Sofia Nyholm ett halvår som konsult. Uppdraget fortsätter på distans i Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden