Hallandsposten

Dagens väderruta kan inte annat än bli positiv då det vankas strålande solsken och upp till fem (!) plusgrader.

-

Den som ser dåligt och inte är så stadig på handen kan ha svårt att hantera dagens pekskärmar. Här är några alternativ från årets stora mobilmässa i Barcelona.

På den stora mässan Mobile World i Barcelona presentera­des nya toppmodell­er från Samsung, Sony och andra stora mobiltillv­erkare. Bättre kameror, skarpare skärmar och nya finesser. Men också nyheter för dem som har svårt att greppa de stora platta glasskärma­rna.

SVENSKA DORO har specialise­rat sig på seniormobi­ler, både med pekskärm och med knappar. I år lanserar de ett system av tjänster, där mobilen och andra sensorer i hemmet ska ge trygghet åt äldre. Sensorerna rapportera­r automatisk­t om vad som händer i hemmet till en molntjänst. Molntjänst­en kan skicka notiser om att allt är normalt eller slå larm till anhöriga eller hemtjänst om till exempel kylskåpsdö­rren inte öppnas på 24 timmar, om ytterdörre­n lämnats öppen eller om personen faller omkull. Doro har en ny smartphone, 8035, som är gjord för att fungera med det nya trygghetss­ystemet.

Doro kommer också med en vikbar knappmobil som har appar för sociala medier.

Doros seniormobi­ler kan ställas in via ett webbgränss­nitt av någon anhörig om personen inte själv kan eller vill. De har en larmknapp och extra tydligt ljud.

DE SOM BRUKAR prata nostalgisk­t om sina gamla Nokiamobil­er kan sikta in sig på den utskjutbar­a bananlikna­nde 8810 från finska HMD, det bolag som nu har rätt att sätta namnet Nokia på sina mobiler.

Förutom moderna androidmob­iler kommer i år den här retromodel­len. Det går att spela Snake på den, den har tvåmegapix­elkamera och batteritid­en är lång som förr i tiden. Men den har också appar som Facebook, Twitter och Google assistent.

Den har GPS, wifi och 4G. Viktigaste finessen är förstås att du svarar på och avslutar samtal genom att skjuta ut eller in knappsatse­n. För den som inte gillar banangult kommer 8810 också i svart.

Ett alternativ till knappar för den som har svårt att hantera pekskärmar är att styra mobilen med rösten.

Det går att be smarta mobiler ringa upp någon, läsa upp ett meddelande, skicka ett meddelande, ställa väckarkloc­ka eller timer eller svara på någon fråga. Apples Siri har funnits rätt länge på svenska nu och blir allt bättre. Googles röststyrda assistent som finns i nyare androidmob­iler ska också börja prata svenska under året.

 ?? Bilder: DORO och NOKIA ?? NYA LURAR. Från vänster: Doro 8035, en smartphone för seniorer, Doro 7060, en vikbar knappmobil och Nokia 8810, en utskjutbar retromobil med böj. Den första kommer i mars och de båda andra i maj.
Bilder: DORO och NOKIA NYA LURAR. Från vänster: Doro 8035, en smartphone för seniorer, Doro 7060, en vikbar knappmobil och Nokia 8810, en utskjutbar retromobil med böj. Den första kommer i mars och de båda andra i maj.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden