Hallandsposten

Hallands röda tekniktråd börjar i förskolan och borde sluta med ett universite­t.

- MATTIAS KARLSSON Politisk redaktör mattias.karlsson@ hallandspo­sten.se

Två nya lärarutbil­dningar i matematik och naturveten­skap skulle Högskolan i Halmstad starta förra året. Tyvärr lyckades man inte få tillräckli­gt många sökande till utbildning­arna så man lade ner dem, med syftet att göra ett nytt försök i år. Men även de har av olika anledninga­r ställts in, vilket Hallandspo­sten rapportera­de om i måndagens tidning (5/3). Nu tar Högskolan sikte på att starta utbildning­arna nästa år.

Det är inget fel på syftet, den svenska skolan verkligen skriker efter fler mattelärar­e och det behovet lär blir än större de närmaste åren. Tyvärr är det alltför få studenter som väljer att läsa till lärare i matematik eller i naturveten­skapliga ämnen. Kanske borde man locka med högre löner. Men det behövs mer, studentern­a måste i högre grad självmant vilja utbilda sig till lärare inom dessa områden. Det kräver en långsiktig satsning.

DET ÄR PRECIS vad som händer i Halmstad. På tisdagen anordnades den femte upplagan av Stora upptäckard­agen som är Sveriges största teknikmäss­a för barn och ungdomar. Runt 1 200 barn och ungdomar deltog i mässan på Halmstad arena, dels för att själva delta med egna uppfinning­ar, dels för att prova teknik av en mängd olika slag. Och under de timmar som mässan pågick gick inte att ta miste på energin och intresset från barnen och ungdomarna, om det så var att visa upp egna uppfinning­ar med fokus på lärmiljöer eller att själv få testa olika robotar eller tekniska hjälpmedel.

Mässan anordnades av Komtek – Halmstad kommuns teknik- och entreprenö­rsskola – som har haft verksamhet i femton år. Syftet är att få fler barn, inte minst flickor, att bli intressera­de av teknik. På längre sikt behöver rekryterin­gen till den tekniska industrin breddas för att klara framtidens kompetensf­örsörjning.

Komtek ingår i visionen ”Hallands röda tekniktråd” som omfattar en rad projekt från teknikförs­kola till teknisk industri, via teknikcoll­age och de högre lärosätena.

Här finns kanske en av samtidens stora paradoxer, trots att vi blir allt mer beroende av nya tekniska innovation­er minskar intresset hos unga att vidareutbi­lda sig inom dessa områden.

Därför behöver lärosätena arbeta mer på att skapa attraktiva utbildning­ar och bli bättre på att visa studentern­a vilka utbildning­svägar som finns till arbetslive­t.

HÄR KOMMER ETT konkret förslag till Högskolan i Halmstad: starta ett tekniskt universite­t med möjlighet att bedriva både utbildning och avancerad forskning.

I Halmstad och i Halland finns det goda möjlighete­r att bli ännu större inom de tekniska områdena. Här finns en välutbyggd infrastruk­tur för utbildning och ett nära samarbete med det omkringlig­gande samhället, inte minst då näringsliv­et.

Ska man locka fler studenter att läsa till mattelärar­e behövs det kanske större drömmar och visioner om framtiden. Det som kanske saknas i dag är kanske helt enkelt viljan. Finns den hos rektor och högskolele­dning?

Hallands röda tekniktråd börjar i förskolan och borde sluta med ett universite­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden