Hallandsposten

Fyllinge kan få ny stadsdel

HALMSTAD: Tornet vill bygga 2000 bostäder på Fyllinge och ha in HFAB som delägare. Företaget vill samtidigt köpa 700 lägenheter av HFAB.

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Tornet vill bygga en helt ny stadsdel med 2 000 bostäder på Fyllinge ihop med HFAB. Samtidigt vill det privata bolaget köpa 700 lägenheter av det kommunala. – Det är ett intressant erbjudande som vi nu måste ta ställning till, säger Henrik Andersson (C), ordförande i HFAB.

För ett och ett halvt år sedan köpte Tornet på sig ett 40 hektar stort markområde på Fyllinge, varav minst hälften anses vara byggbar mark.

Planen är att uppföra en helt ny stadsdel med både villor, radhus och flerbostad­shus. Totalt handlar det om cirka 2 000 bostäder.

– Området ligger på åkern mitt emot Stadsbondg­ården. Vi ser detta som ett stort utbyggnads­område och här finns också plats för allmän service som skola, förskola och äldreboend­e, säger Göran Wendel, vd på Tornet.

Marken är i dagsläget inte planlagd för bostäder. De tidigare ägarna hade redan för fyra år sedan önskemål om att bygga en ny stadsdel med 600 bostäder men då ville kommunen i stället prioritera fjärde kvadranten.

– VI HAR INGA garantier. Steg ett är att få in området i översiktsp­lanen, säger Göran Wendel.

Bostadsbol­aget vill gärna ha med sig HFAB i projektet och har därför kommit med ett affärsförs­lag.

– Samarbetet med HFAB på Lundgrens gjuteri har varit jättebra och vi tycker att det är en bra idé att ha med dem även här. Det är ett så pass stort område att man bör vara fler, säger Göran Wendel.

I affärsförs­laget ingår även ett köp av 700 av HFAB:S lägenheter.

– Vi vill bli långsiktig­a ägare i Halmstad och få upp vår förvaltnin­gsvolym. Samtidigt får HFAB då möjlighet att bygga minst lika många nya bostäder i det här nya området, säger Göran Wendel.

HFAB:S STYRELSE HAR fått informatio­n om förslaget, men något beslut är ännu inte fattat.

– Vi har inte tagit ställning. Men det är intressant. Det är ett område som ligger bra till för bostäder nära kommersiel­la möjlighete­r och med möjlighet att bygga ut en bra infrastruk­tur, säger Henrik Andersson (C), styrelseor­dförande, och fortsätter:

– Och om vi säljer 700 lägenheter tar vi en mindre finansiell risk vid nyprodukti­on. Vi kan så att säga låta pengarna arbeta. Vi bedömer också att Tornet är en långsiktig aktör som kan hjälpa oss att utveckla Halmstad på ett bra sätt.

HFAB:S styrelse har bett om mer underlag för att kunna bedöma affärsförs­lagets för- och nackdelar. Nästa styrelsemö­te är den 23:e mars och då kommer frågan att tas upp igen.

 ?? Bild: TORNET ?? NY STADSDEL. På området mitt emot Stadsbondg­ården vill Tornet uppföra 2 000 bostäder.
Bild: TORNET NY STADSDEL. På området mitt emot Stadsbondg­ården vill Tornet uppföra 2 000 bostäder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden