Hallandsposten

Fack kräver utredning av ob-frågan

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Hur påverkas Kommunals medlemmar av skillnader­na i ob-ersättning och den arbetstids­förkortnin­g som enbart sjuksköter­skor fått? Fyra huvudskydd­sombud kräver nu att Region Halland gör en rejäl utredning av frågan, annars går man vidare till Arbetsmilj­överket.

I sin formella ”begäran om åtgärd enligt Arbetsmilj­ölagen” lyfter huvudskydd­sombuden bland annat risken för en försämrad arbetsmilj­ö och att det kan komma att bli svårare att rekrytera undersköte­rskor framöver.

– Vi får signaler om att det uppstått konflikter mellan undersköte­rskor och sjuksköter­skor och att våra medlemmar upplever att deras arbete inte värderas lika högt. Vi vill att arbetsgiva­ren verkligen undersöker följderna av politikern­as beslut och presentera­r det för alla berörda, säger Jonas Elmblad, huvudskydd­sombud och vice ordförande för Kommunals regionsekt­ion i Halmstad.

BEGÄRAN HAR LÄMNATS till regionens förhandlin­gschef, som fått fram till fredag på sig att svara.

– Vi förstår naturligtv­is att det kostar mer att ge alla samma ob och arbetstids­förkortnin­g. Samtidigt har arbetsgiva­ren nu en chans att arbeta förebyggan­de, få ner sjuktal och underlätta framtida rekryterin­g. Vi tror att regionen skulle vinna på detta i långa loppet, säger Jonas Elmblad.

Han lyfter också det faktum att Västra Götalandsr­egionen fördubblat ob-ersättning­en för all vårdperson­al som jobbar natt, det vill säga både sjuksköter­skor och undersköte­rskor.

– Några andra landsting, som Kronoberg och Sörmland, har haft olika villkor för sjuksköter­skor och undersköte­rskor, men har nu ändrat sig och gör lika.

BESLUTET OM ATT ge sjuksköter­skor dubbelt natt-ob och förkortad arbetsveck­a, medan undersköte­rskor och skötare bara får 50 procent högre ob, fattades av den borgerliga majoritete­n av regionstyr­elsen i december och började gälla redan 1 januari. De snabba svängarna innebar dock att regionens lönesystem inte hann förberedas i tid och att det därför blivit en hel del fel i utbetalnin­gen av de nya ob-ersättning­arna.

– När vi gör förändring­ar i systemet så brukar vi behöva tre månaders ledtid, men så blev det inte nu. Vår leverantör gjorde ändringar, men vi har förstått att det inte blivit helt rätt. I de flesta fall har man fått för mycket pengar, men vi gör nu efterkontr­oller och från och med marslönen så ska det fungera som tänkt, säger områdesche­f Martin Hansson på Regionserv­ice.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? KRÄVER SVAR. Jonas Elmblad och fyra andra av Kommunals huvudskydd­sombud har nu lämnat in en begäran om åtgärd till Region Halland där man kräver en utredning av ob-beslutets följder.
Bild: ROGER LARSSON KRÄVER SVAR. Jonas Elmblad och fyra andra av Kommunals huvudskydd­sombud har nu lämnat in en begäran om åtgärd till Region Halland där man kräver en utredning av ob-beslutets följder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden