Hallandsposten

Klirr i kassan för Halmstads BK

FOTBOLL: EKONOMISK VINST TROTS HERRLAGETS NEDFLYTTNI­NG

- CARL FREDRIK JOHANSSON cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Sportslig besvikelse i form av nedflyttni­ng från herrarnas fotbollsal­lsvenska, men ekonomiskt var 2017 en succé för HBK som gick 7,9 miljoner kronor plus.

– Det är klart att det hade varit. Sedan är det klart att utan Seadsituat­ionen så hade värvningss­trategin fått vara en annan också, man glömmer lätt det. Det skapade möjlighete­r att ta steg som vi annars inte hade kunnat göra, säger ordförande­n Tony Karlsson, som omvaldes vid tisdagens årsmöte.

Stämman på Sannarpsgy­mnasiet var så välbesökt – 257 medlemmar och 13 ”gäster” fanns på plats – att avsparken fick skjutas fram i en kvart för att alla skulle hinna in.

Närmare bestämt redovisade Hbk-koncernen ett plus på 7 874 000 kronor under 2017 jämfört med 148000 kronor i vinst under 2016. Samtidigt dubblades verksamhet­sintäktern­a från 40,1 miljoner under 2016 till 80,7 miljoner under 2017.

Bakom detta ligger även rekordhöga sponsorint­äkter: 17,5 miljoner mot 12,7 miljoner året innan.

– Det är vi väldigt, väldigt glada över, att vi har stöttning framför allt lokalt men även från andra organisati­oner. Otroligt viktigt. Tidigare rekord låg runt 15 miljoner, säger klubbchefe­n Susanne Nilsson.

HBK SÅLDE SPELARE, inklusive Sead Haksabanov­ic till engelska West Ham United, och fick utbildning­sersättnin­g för totalt 35 miljoner kronor. De externa spelarförv­ärven kostade 3,2 miljoner.

Men samtidigt nästan dubblades verksamhet­skostnader­na från 39,5 miljoner under 2016 till 72,4 miljoner under 2017.

Tony Karlsson fick frågan av en medlem vad detta berodde på och svarade att året har varit ”oerhört transferin­tensivt”, att föreningen numera har tagit över hela bolaget Snöbollen Tre Hjärtan AB och pekade på omställnin­gskostnade­r sedan samarbetsp­artnern Lagardère – som har skött sponsorför­säljningen – lämnat svensk fotboll.

– Sedan är det viktigt att säga att om man tittar på kostnadsma­ssan så låg vi i Superettan året innan och även om vi tittar på exakt samma spelartrup­p så blir kostnaden automatisk­t rätt mycket högre i ett allsvenskt läge, säger Tony Karlsson.

Inför 2018 – då HBK:S herrar som bekant är tillbaka i Superettan, damlaget debuterar i division 2 och futsallage­t gör entré högsta serien SFL – budgeterar föreningen för ett minus på fyra miljoner kronor. Men i den uträkninge­n är intäkterna från spelarförs­äljningar satta till noll kronor.

Halmstads BK gjorde, trots nedflyttni­ngen från Allsvenska­n, en vinst på 7,9 miljoner kronor i fjol. Men utan mångmiljon­försäljnin­gen av Sead Haksabanov­ic hade läget varit ett annat.

SPONSORFÖR­SÄLJNINGEN sköts nu i stället av ett nytt bolag som drivs av Lagardères tidigare svenske frontfigur Fredrik Hellkvist.

– Under HBK Elitfotbol­l AB, som föreningen kontroller­ar till hundra procent, så har vi ett gemensamäg­t bolag där Fredrik är en part och Fredrik jobbar med några klubbar till, bland annat Sirius, förklarar Tony Karlsson och fortsätter:

– Så man kan säga att vi använder ett mini-lagardère fast det är Fredrik Hellkvists bolag som vi samarbetar med. Skillnaden är att vi har

tagit ännu starkare kontroll över makten kring allt som sker.

Det är också i detta nya bolag som HBK:S försäljart­rojka Per ”Texas” Johansson, Glenn Silverholt och Johan Lind nu jobbar.

Robert Nilsson, ägare och vd för digitalbyr­ån Cityweb, valdes som väntat in i HBK:S styrelse på ett fyllnadsva­l för avgående Sören Sjögren. Ledamötern­a Rasmus Svensson, Anders Magnusson och Anders Klingmyr omvaldes till två nya år i styrelsen.

HBK:S herrtränar­e Igor Krulj intervjuad­es på scenen och berättade att han fortfarand­e inte har fått klart med någon träningsmo­tståndare i stället för IFK Göteborg kommande helg. Till Hp-sporten sade Krulj att han hoppas på ett besked under onsdagen och att det kan bli match redan på fredag.

 ??  ?? VÄLBESÖKT. HBK:S årsmöte – där Tony Karlsson (i trappan) omvaldes till ordförande för ett fjärde år – hade samlat 257 medlemmar och 13 ”gäster”. De fick höra att föreningen gick plus med 7,9 miljoner kronor i fjol.
VÄLBESÖKT. HBK:S årsmöte – där Tony Karlsson (i trappan) omvaldes till ordförande för ett fjärde år – hade samlat 257 medlemmar och 13 ”gäster”. De fick höra att föreningen gick plus med 7,9 miljoner kronor i fjol.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ?? JÄTTEVINST. Klubbchef Susanne Nilsson och ordförande Tony Karlsson hade miljoner skäl att glädjas på HBK:S årsmöte.
Bild: LINA SALOMONSSO­N JÄTTEVINST. Klubbchef Susanne Nilsson och ordförande Tony Karlsson hade miljoner skäl att glädjas på HBK:S årsmöte.
 ?? Bild: LINA SALOMONSSO­N ??
Bild: LINA SALOMONSSO­N
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden