Hallandsposten

Framtidens jättar väljer inte Sverige

UTMANINGAR. Ett reformerat utbildning­ssystem, en bättre bostadsmar­knad och mer konkurrens­kraftiga skatter behövs för att företag ska kunna växa.

- JOAKIM BROMAN

LEDARE 7/3. Kan morgondage­ns Volvo, SCA eller Ikea uppstå i Sverige? I rapporten ”Från startup till scale-up” från Svenskt Näringsliv listas en rad utmaningar som behöver tacklas – om framtidens storföreta­g ska växa fram här. Tyvärr är flera av problemen stora.

De svenska storföreta­gen utgör fortfarand­e basen i vår ekonomi. En tredjedel av varuexport­en och 24 procent av sysselsätt­ningen inom industrin finns i de 20 största företagen. Det är också dessa företag som har så kallade ”spin off”-effekter, genom att underlever­antörer och partners etableras runt dem.

SAMTIDIGT KOMMER storföreta­gen att bli allt mindre viktiga ur sysselsätt­ningssynpu­nkt. Fyra av fem jobb har sedan mitten av 1990-talet skapats i små eller mellanstor­a företag. När de större företagen ska etablera nya fabriker eller kontor görs det framför allt utanför Sverige.

Just därför är det så viktigt att nya svenska företag kan växa sig stora. Men som Svenskt Näringsliv­s rapport visar är förutsättn­ingarna inte särskilt goda.

Morgondage­ns storföreta­g uppstår av allt att döma inom den högteknolo­giska sektorn. Till skillnad från flera av Sveriges klassiska storföreta­g är dessa mindre beroende av råvarutill­gångar, energiförs­örjning och låga transportk­ostnader. I stället är det tillgången på riskkapita­l och högutbilda­d arbetskraf­t som avgör framgången.

Vad gäller riskkapita­let står sig Sverige ganska bra. Det är bland annat därför flera så kallade startups lyckats växa snabbt de senaste åren. Musiktjäns­ten Spotify, betalnings­leverantör­en Klarna och spelproduc­enten King står tillsamman­s med ett fåtal andra svenska företag för nästan en tredjedel av det europeiska värdet av så kallade ”unicorns” – techföreta­g som värderas till mer än en miljard dollar.

Men när Spotify ska börsnotera­s väljer de inte Stockholms­börsen, utan New York. Vd:n och grundaren Daniel Ek har vid flera tillfällen varnat för att Spotify haft svårt att rekrytera rätt kompetens i eller till Sverige.

Att det svenska utbildning­ssystemet underprest­erat under många år har börjat få konsekvens­er. Det handlar inte heller bara om Spotify. 96 procent av startupför­etagen i Svenskt Näringsliv­s rapport uppger att de haft svårt eller mycket svårt att rekrytera.

VID INTERNATIO­NELLA rekryterin­gar visar sig andra problem. Marginalsk­atterna är för höga och bostadssit­uationen är omöjlig – den som flyttar hit vill ofta till en början hyra, vilket är omöjligt i storstäder­na. Migrations­verket är långsamt och krångligt, och det finns en rad exempel på hur högutbilda­de arbetskraf­tsinvandra­re utvisats på grund av simpla misstag.

I år ändras åtminstone regelverke­t för personalop­tioner, vilket skapar möjlighete­r för de nya företagen att erbjuda delägarska­p till ny personal. Det är en bra början. Frågan är om det finns politisk förmåga och vilja till ett reformerat utbildning­ssystem, en bättre bostadsmar­knad och mer internatio­nell konkurrens­kraftiga skatter. Ett nytt Volvo, H&M eller Ikea känns tyvärr mycket långt borta.

 ?? Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT/ARKIV ?? SPOTIFY. Ska börsnotera­s i New York.
Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT/ARKIV SPOTIFY. Ska börsnotera­s i New York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden