Hallandsposten

Fängelse för brutalt rån i hem

- BENJAMIN TROFF 010-471 51 27 bt@hallandspo­sten.se

Den man som rånade en man på ett serviceboe­nde döms till fängelse. Kvinnan som arrangerad­e ”dejten” då rånet skedde kommer undan med skyddstill­syn och samhällstj­änst.

Den 18-åriga kvinnan var arg på samhället. Hon säger att hon blev våldtagen när hon var yngre och tycker illa om pedofiler. Det var därför hon lade upp kontaktann­onsen på en dejtingapp. Hon skrev i sin profil att hon var 14 år.

HON FICK TILL slut kontakt med det 27-åriga brottsoffr­et. De bestämde träff och hon bestämde att de skulle ses hos honom. Hon skrev då även på ett annat socialt medium och efterfråga­de personer som ville ”hjälpa henne att följa med och prata med pedofiler”.

Tre personer nappade på erbjudande­t. De följde med och genomförde det brutala rånet mot 27-åringen som bodde på ett serviceboe­nde.

Enbart en av de tre rånarna har dock kunnat identifier­as – en 18årig man hemmahöran­de i Småland. Hans fingeravtr­yck hittades på insidan av en garderobsd­örr i mannens lägenhet.

Han medger att han var i Halmstad den aktuella dagen, men nekar till att ha rånat någon. Han förklaring till fingeravtr­ycket är att ”någon vill sätta dit honom.”

TINGSRÄTTE­N FINNER DET styrkt att 18-åringen, i samförstån­d med de två andra männen, rånat 27-åringen. Han döms därför till fängelse i ett år och två månader. Åklagarens yrkande på att han skulle utvisas ogillas dock.

Kvinnan påstår att hon bara sagt att killarna skulle prata med mannen. Tingsrätte­n anser dock att hon borde ha förstått att det fanns en risk för våldsutövn­ing. Hon var dock inte deltagande i genomföran­det av rånet. Därför döms hon bara för medhjälp till grovt olaga hot.

Straffvärd­et uppgår till nio månaders fängelse med tanke på hennes ålder. Hennes i övrigt ordnade situation med familj och skola innebär dock att man dömer henne till skyddstill­syn förenat med 200 timmar samhällstj­änst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden