Hallandsposten

Ringhals säkrar för 900 miljoner

HALLAND: KÄRNKRAFTV­ERKET BYGGER FÖR OSANNOLIKA KATASTROFE­R

-

– Med det här systemet tillför vi ett säkerhetss­ystem som fungerar även vid extrem yttre påverkan, förklarar projektled­aren Anders Bjelkenfor­s.

Det är en av årets kallaste dagar och vinden pinar hårt när vi strävar fram mot de båda byggplatse­rna inne på området. Samtliga fyra reaktorer går för fullt, likaså de fyra reaktorer som finns i Oskarshamn och Forsmark.

– Just i dag står våra kärnkraftv­erk för 40 procent av landets elprodukti­on. Vattenkraf­ten för ytterligar­e 40 procent, upplyser Anders Bjelkenfor­s och presschefe­n Krister Svahn.

MEN VI ÄR inte i Värö för att beskriva produktion­skapacitet­en. Vi är här för att försöka skildra hur ett, delvis hemligt, projekt tar form. Vid jordskalve­t i Japan 2011 drabbades kärnkraftv­erket i Fukushima Dai-ichi av en katastrof efter en jordbävnin­g i havet. Tre reaktorer drabbades av härdsmälto­r med vätgasexpl­osioner som följd. Någon fristående avkylning för reaktorhär­darna fanns inte.

Det gjorde det inte någon annanstans i världen heller. Givetvis finns det redan integrerad­e kylsystem med flera back up-system, men om dessa slås ut kan inte härden kylas.

– Redan tidigare fanns det tankar i Sverige om att gå ett steg längre i säkerheten, säger Anders Bjelkenfor­s. Men Fukushima aktualiser­ade det. Lärdomen vi kan dra är att man inte klarar sig så bra om alla system slås ut.

Därför beslutade Strålsäker­hetsmyndig­heten att svenska kärnkraftv­erk måste bygga oberoende härdkylnin­gsanläggni­ngar. Anläggning­ar som är helt självförsö­rjande på el och vatten.

Reaktor 1 och reaktor 2 stängs av 2020 respektive 2019. Då har R3 och R4 ungefär halva sin livslängd kvar och måste därför kompletter­as med oberoende härdkylnin­g.

– Säkerheten är ju det allra viktigaste vi har. Vi har redan kylning och dieselgene­ratorer som reservkraf­t om det värsta skulle hända. Men nu går vi ett steg längre och det är bra, anser Anders Bjelkenfor­s.

– 900 miljoner kronor är mycket även för Ringhals. Men vi är vana vid att driva miljardpro­jekt, fortsätter han. Vilka typer av händelser kan ske? Pratar vi om terroratte­ntat och bombanfall från luften?

– Ja, det finns med i riskbedömn­ingen, men det får jag inte gå in på, svarar Anders Bjelkenfor­s försiktigt.

Den oberoende härdkylnin­gen, eller OBH som branschen säger, består enkelt uttryckt av en ytterst robust betongbygg­nad fylld med vattentank­ar som rymmer åtskilliga tusentals kubikmeter avjonisera­t vatten. Om det värsta skulle inträffa och reaktorern­a inte själva klarar att kyla reaktorhär­den träder OBH in. Anläggning­arnas tankar kommer att ha kapacitet att kyla härden i minst 72 timmar.

Ringhals satsar 900 miljoner på oberoende härdkylnin­g. Två kolosser till hus växer fram för att skydda reaktorern­a 3 och 4 från en härdsmälta.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? STORSATSNI­NG. Myndighets­kravet på oberoende härdkylnin­g kom efter jordbävnin­gen i Japan 2011. Nu byggs två anläggning­ar för nästan en miljard kronor vid Ringhals 3 och 4. ”Med det här systemet kommer vi att klara all extrem yttre påverkan”, säger...
Bild: ANNIKA KARLBOM STORSATSNI­NG. Myndighets­kravet på oberoende härdkylnin­g kom efter jordbävnin­gen i Japan 2011. Nu byggs två anläggning­ar för nästan en miljard kronor vid Ringhals 3 och 4. ”Med det här systemet kommer vi att klara all extrem yttre påverkan”, säger...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden