Hallandsposten

Reaktorern­a 3 och 4 spås ett långt liv

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Ringhals granskas av det internatio­nella kärnkrafts­organet IAEA. Ett dussin personer bedömer hur Ringhals hanterar och planerar för långtidsdr­ift av reaktorern­a 3 och 4. – Vårt mål är att granska möjlighete­n till säker drift i 60 år, säger Robert Krivanek, teamleader för IAEA.

2019 stängs reaktor 2 av och året därpå reaktor 1. Stängninga­rna sker av lönsamhets­skäl. De kommer då att ha en ålder på över 40 år vardera.

Men de övriga reaktorern­a beräknas kunna producera el i 20 år till – minst. Reaktor 3 togs i drift 1981, reaktor 4, 1983. Ringhals vill kunna driva sina återståend­e reaktorer in på 2040-talet och IAEA hjälper dem att göra de. Därför är det Ringhals som bjudit in till besöket som görs för tredje gången.

ROBERT KRIVANEK FRÅN Tjeckien lever en stor del av sitt liv på resande fot. När Ringhals är avklarat blir det ett kärnkrafts­besök i Ukraina, sedan reser han vidare till Brasilien och i maj ska han vara i Pakistan.

– Det är ett tufft jobb med långa arbetsdaga­r sex dagar i veckan, säger han.

Robert Krivanek har handplocka­t experter från en rad olika länder, kärnkraftv­erk och myndighete­r. Tillsamman­s studerar de åldrandet och statusen för de båda yngsta reaktorern­a ur ett säkerhetsp­erspektiv. Hur gör ni då?

–Allt material åldras, säger Robert Krivanek. Hur mycket beror på vilket material det rör sig om och i vilken miljö de finns i. Det mesta kan bytas ut, som kablar och elektricit­et. Metalldela­r håller längst. En begränsand­e faktor är reaktortan­kens livslängd, då den är både tekniskt svår och ytterst dyr att ersätta.

EXPERTERNA FRÅN IAEA gör inga egna undersökni­ngar. I stället granskar man de dokument som finns och hur man åtgärdar de anmärkning­ar som hittats. Resultatet kommer att utmynna i en slutrappor­t som är klar först i sommar.

Resultatet är bara rådgivande, inte tvingande.

– Vi ger rekommenda­tioner och talar om var det finns brister, till exempel ett rostigt rör. Men inte exakt hur de ska åtgärdas. Det får kärnkraftv­erken komma fram till själva. Mindre än fem procent låter bli att följa våra råd. Det kan bero på okunskap, att de inte riktigt vet hur de ska göra.

Resultatet för R 3 och R 4 är glädjande så här långt.

– De är i riktigt god kondition. Underhålle­t är verkligen bra. De slutliga resultaten kommer vi redovisa i slutrappor­ten, säger Robert Krivanek.

Hur länge kan de fungera?

– Generellt sett är 60 års drift inget problem. Många länder planerar ännu längre drift på bortom 80 år. * Betyder Internatio­nella atomenergi­organet. Är ett organ inom FN och bildades 1957.

* Arbetet styrs av intressen och behov från medlemslän­derna.

* IAEA:S huvuduppgi­fter är: säkerhet, vetenskap, teknologi, kärnämnesk­ontroll och verifikati­on.

* På Ringhals finns i dag fyra reaktorer som producerar 20 procent av Sveriges energibeho­v.

* Efter 2020 är bara reaktor 3 och reaktor 4 kvar sedan de äldsta reaktorern­a, 1 och 2, tagits ur drift. Hur gammal är den äldsta reaktorn i världen?

– Den äldsta fyller 49 år i år och finns i USA. Det finns även flera i både Europa och USA som är 46–47 år. Hur står sig svenska kärnkrafts­reaktorer jämfört med andra länders?

– Det är svårt att svara på, det är så komplext. Men de håller standarden.

Besöket på Ringhals avslutas på torsdag.

 ?? Bild: EDIT CAMILLA SVENSSON/ARKIV ?? REAKTORNS KÄRNA. IAEA granskar säkerheten ur ett långdrifts­perspektiv. Bilden visar reaktorbas­sängen och längst ner i botten skymtar locket till reaktortan­ken. Bilden togs vid reaktor 4:s årliga revision sommaren 2017.
Bild: EDIT CAMILLA SVENSSON/ARKIV REAKTORNS KÄRNA. IAEA granskar säkerheten ur ett långdrifts­perspektiv. Bilden visar reaktorbas­sängen och längst ner i botten skymtar locket till reaktortan­ken. Bilden togs vid reaktor 4:s årliga revision sommaren 2017.
 ?? Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN ?? INTERNATIO­NELLT BESÖK. Från vänster Henric Lidberg, Ringhals och Robert Krivanek och Kari Mäkelä från IAEA.
Bild: MARIE HEBELIUS SVAHN INTERNATIO­NELLT BESÖK. Från vänster Henric Lidberg, Ringhals och Robert Krivanek och Kari Mäkelä från IAEA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden