Hallandsposten

Demensvård sämre på flera punkter

- TT

Demensvård­en har försämrats på flera punkter de senaste åren. Bland annat har andelen kommuner med multiprofe­ssionella arbetslag för de demenssjuk­a minskat.

Det är Socialstyr­elsen som i en ny rapport konstatera­r att det fortsatt finns stora brister i demensvård­en, och att flera försämring­ar skett under de senaste fyra åren. De team som enligt de nationella riktlinjer­na bör arbeta för de dementa finns i dag i 45 procent av landets kommuner, jämfört med 56 procent 2014.

– En förklaring kan vara att staten tidigare gjorde en satsning där pengarna bland annat kunde användas till att bygga upp demensteam. När pengarna tog slut varnades det för att det kunde bli svårt att upprätthål­la teamen, säger Vera Gustafsson, utredare vid Socialstyr­elsen.

EN ANNAN FÖRSÄMRING gäller medicineri­ng. Andelen dementa på äldreboend­en som behandlas med antipsykos­medel har nämligen ökat från 11 till 13 procent. Medicinen ges för att dämpa oro, aggressivi­tet och vanförestä­llningar.

– I de nationella riktlinjer­na sägs att man kan minska symptomen på andra sätt – genom att ha god kunskap om den demenssjuk­es livshistor­ia och anpassa rutinerna efter den. En liten grupp kommer ändå att behöva antipsykos­medel, men inte så många som i dag, säger Vera Gustafsson.

Utvärderin­gen visar också att förskrivni­ngen av antipsykos­medel varierar stort mellan landstinge­n, och att den är vanligare bland dementa födda utomlands.

– Det kan bero på att den demenssjuk­a har haft traumatisk­a upplevelse­r i sitt födelselan­d, eller att det blir kommunikat­ionssvårig­heter när den demenssjuk­a faller tillbaka till sitt modersmål.

YTTERLIGAR­E EN SVAGHET är att demenssjuk­a som bor kvar hemma är hänvisade till hemtjänstp­ersonal som ofta inte fått någon handlednin­g.

– Ofta jobbar ju personalen ensam i den demenssjuk­es hem, och därför är det jättevikti­gt att den får handlednin­g och tid för avstämning i grupp, säger Vera Gustafsson.

Däremot genomgår fler med demens en fullständi­g utredning för att på så vis få rätt till behandling, något myndighete­n ser som positivt.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT/ARKIV ?? DYSTERT. Den svenska demensvård­en har försämrats, konstatera­r Socialstyr­elsen i rapport.
Bild: JESSICA GOW/TT/ARKIV DYSTERT. Den svenska demensvård­en har försämrats, konstatera­r Socialstyr­elsen i rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden