Hallandsposten

Offer: ”Känslan är att lastbilen rör mig”

- ERIKA NEKHAM/TT OLA WESTERBERG/TT ANJA HAGLUND/TT

För första gången har överlevand­e efter dådet på Drottningg­atan mött den terroråtal­ade Rakhmat Akilov i rätten. Förhören var delvis känslosamm­a – och det blev tydligt att Akilov inte kommer att erkänna allt.

De första offren utsattes redan innan lastbilen rullade in på Drottningg­atan, i det som i åtalet kallas zon A, enligt åklagaren. På tisdagen var det deras tur att berätta om sina upplevelse­r i rätten.

På Holländarg­atan räddade sig en man undan i vad som framstår som sista stund.

– Jag minns hur lastbilen studsar upp på trottoaren. I samma veva kommer jag ihåg att jag håller i stängslet mot kyrkogårde­n när den passerar, visslar förbi mig, berättar han i rätten.

– Känslan är att den rör mig, det är inte många centimetra­r.

Han bedömer att lastbilen strök förbi honom på så nära håll som 10–20 centimeter.

Mordförsök, anser åklagaren, men Rakhmat Akilov förnekar brott:

– För mig var det bara en fotgängare som gick på trottoaren, säger den 40-årige uzbeken.

SYFTET VAR ATT komma till ”den centrala gatan”, det vill säga Drottningg­atan. Enligt hans advokat Johan Eriksson fanns inget direkt uppsåt att skada eller döda innan Akilov nådde dit.

Mannens målsägande­biträde Mari Schaub håller inte med.

– Precis som åklagaren menar jag att gärningen inleds när Akilov stjäl fordonet. Hans framfart är också så vådlig att det var ren tur att de klienter som nu hörts klarade sig så bra som de gjorde, säger hon.

Ett andra offer som hördes var en kvinna som klämdes mellan husfasaden och en bil som rammades av lastbilen. I det fallet misstänks Akilov för framkallan­de av fara för annan, något som han erkänner.

– Jag anade den i ögonvinkel­n. * Terroristb­rott och försök till terroristb­rott.

* Mord på fem personer.

* Mordförsök, alternativ­t framkallan­de av fara för annan, på 130 personer, inklusive de tio som skadades fysiskt.

* Framkallan­de av fara för annan gentemot 20 personer. Den kom farande bakifrån, jag hörde ljud, jag hörde rop, berättade hon.

ÅKLAGARE HANS IHRMAN började också gå igenom brottsplat­sens efterfölja­nde del, zon B, vilket är Drottningg­atan mellan de korsande gatorna Barnhusgat­an och Olof Palmes gata. Där kördes de två första dödsoffren på – två kvinnor från Västsverig­e. Övervaknin­gsbilder som spelades upp i rätten visade hur de träffades av lastbilen.

Förutom dödsoffren finns i denna zon ytterligar­e 15 målsägare. Akilov förnekar mordförsök i sex fall. Han erkänner att han försökt mörda fyra personer, bland annat en flicka vars pappa sliter undan henne i sista sekund. I resterande fem fall vill han återkomma med sin inställnin­g. Sedan tidigare har han erkänt att han mördat samtliga fem dödsoffer.

ADVOKATEN JOHAN ERIKSSON säger att han förstår att målsägare har känt sig utsatta för mordförsök.

– Jag ifrågasätt­er inte att någon gör det. Jag kan tänka mig att om jag befunnit mig där och bara sett det där, hade jag blivit rädd och säkert upplevt att det bara var tillfällig­a omständigh­eter som gjorde att jag inte drabbades, sade han vid en pressträff.

Vad som är mordförsök rent juridiskt däremot är en ”nöt för tingsrätte­n att knäcka”, sade Eriksson, som påpekade att det inte finns många liknande rättsfall att luta sig mot.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? RÄDDAR SIG IN I EN BUTIK. Fem personer dog och tio skadades vid dådet den 7 april i fjol. Ytterligar­e 140 anses ha svävat i livsfara, enligt åtalet.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV RÄDDAR SIG IN I EN BUTIK. Fem personer dog och tio skadades vid dådet den 7 april i fjol. Ytterligar­e 140 anses ha svävat i livsfara, enligt åtalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden