Hallandsposten

Blandat utfall när fattigpens­ionär ska få mer

- LARS LARSSON/TT

Ett fåtal fattigpens­ionärer kan hoppas på upp till 1 300 kronor mer i plånboken senast 2020, men för de flesta blir ökningarna betydligt mer blygsamma. Vissa kan till och med få mindre än i dag.

De sex partierna i pensionsgr­uppen är överens om grunderna för hur de sämst ställda pensionäre­rnas ekonomi ska stärkas. Ett utrednings­förslag ska nu skickas på remiss. Det innebär bland annat att garantipen­sionen höjs för alla med 200 kronor i månaden och att ett behovspröv­at tillägg införs på upp till 700 kronor i månaden för dem som är ogifta, vilket ofta är de mest ekonomiskt utsatta.

– Det ska man inte behöva ansöka om, det ska falla ut automatisk­t om man har en viss inkomstniv­å, säger socialmini­ster Annika Strandhäll (S).

För sammanboen­de föreslås det behovspröv­ade tillägget vara 200 kronor. Dessutom ska bostadstil­lägg betalas ut för högre boendekost­nader än i dag. Taket föreslås höjas från 5 600 kronor i månaden till en boendekost­nad på högst 7 000 kronor i månaden.

Sammantage­t ska förslagen kunna resultera i upp till 1 300 kronor i månaden mer för de pensionäre­r som har det kärvast. Enligt utredninge­n är det dock relativt få pensionäre­r som kan räkna med en sådan inkomsthöj­ning.

En ”mer typisk grundskydd­spensionär” hamnar på en betydligt mer blygsam höjning av den disponibla inkomsten, 71 kronor i månaden, enligt utredninge­n.

En pensionär som vid sidan av pension har en inkomst av arbete på 15 000 kronor i månaden kan idag få bostadstil­lägg. Den möjlighete­n försvinner om förslagen genomförs och resultatet kan bli en inkomstsän­kning på cirka 1 300 kronor i månaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden