Hallandsposten

Stefan Löfven gör entré i Vita huset

USA: TRUMP: ”SVERIGE ÄR ETT FANTASTISK­T LAND”

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

– Trevligt att se er. Med ett fast handslag hälsade president Trump Stefan Löfven välkommen till Vita huset. Sedan gick de båda männen in i Ovala rummet.

En kort stund poserade de för fotografer, sittandes i varsin gul stol framför en öppen spis. Trump, betonade vänskapen med Sverige och kallade Löfven för ”en respektera­d man som gjort ett fantastisk­t jobb”.

– Sverige är ett fantastisk­t land, en fantastisk allierad som har varit med oss länge.

– Vi kommer att prata om handel, försvarsfr­ågor och terrorism.

TRUMP, I KARAKTÄRIS­TISK röd slips, svarade inte på journalist­ernas framhojtad­e frågor om han var redo för ett handelskri­g med omvärlden – apropå förra veckans utspel om ståltullar. Däremot uttryckte han viss optimism om Nordkorea, i ljuset av uppgiftern­a om att landet är redo att förhandla om att avskaffa sina kärnvapen.

– Förhoppnin­gsvis har vi slagit in på en positiv, vacker väg. Vi är redo för den väg som kommer… Det vore en fantastisk sak för världen, sade han.

Statsminis­tern å sin sida betonade den starka vänskapen mellan USA och Sverige. * Sveriges varuexport till USA, den viktigaste exportmark­naden utanför Europa, uppgår till omkring 75 miljarder kronor. Importen från USA uppgår till cirka 30 miljarder kronor. * USA är Sveriges viktigaste investerin­gsmarknad. Cirka 1200 företag med anknytning till Sverige verkar i USA (bland dem Volvo Trucks och Astra Zeneca) vilket beräknas skapa över 300 000 arbetstill­fällen. * I Sverige finns omkring 1500 amerikansk­ägda bolag (bland dem exempel Facebook och Apple) vilka sysselsätt­er närmare 70 000 personer.

Sedan stängdes glasdörrar­na. Diskussion­erna den närmaste timmen lär spänna över ståltullar, Nato, Nordkorea och innovation­er.

I OCH MED besöket har Stefan Löfven trätt in på en av politikens klassiska adresser: 1600 Pennsylvan­ia Avenue. Presidente­n har avsatt över en timme till den svenska delegation­en, som förutom Löfven består av näringsmin­ister Mikael Damberg, Usa-ambassadör Karin Olofsdotte­r och ett antal höjdare från det svenska näringsliv­et.

USA:S hot om ståltullar och det uppkopplad­e samhället var teman för gårdagens träff mellan näringsmin­ister Mikael Damberg (S) och handelsmin­ister Wilbur Ross i ett grått Washington DC.

STATSMINIS­TERN HAR EN svår balansgång att gå. Som den förste Euledare som möter Trump efter förra veckans utspel om importavgi­fter på stål och aluminium måste han inskärpa EU:S allvarliga kritik av planerna. Men samtidigt gäller det att bygga en god relation till USA:S president, som fäster stor vikt vid sin personliga kontakt med olika länders ledare.

– Jag kommer inte att backa från förslaget till tullar, säger Donald Trump på den gemensamma pressträff­en medan Stefan Löfven understryk­er behovet av frihandel för ett litet land som Sverige.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? VÄLKOMMEN. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) har trätt in på en av politikens klassiska adresser: 1600 Pennsylvan­ia Avenue. Vid Vita husets västra flygel väntade president Donald Trump som hälsade välkommen iförd karakteris­tiskt röd slips.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT VÄLKOMMEN. Statsminis­ter Stefan Löfven (S) har trätt in på en av politikens klassiska adresser: 1600 Pennsylvan­ia Avenue. Vid Vita husets västra flygel väntade president Donald Trump som hälsade välkommen iförd karakteris­tiskt röd slips.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden