Hallandsposten

Öppning kan be

KOREAHALVÖ­N: EXPERT: ”MAN SKA INTE VARA FÖR HOPPFULL”

-

Nordkorea säger sig vara villigt att överge kärnvapen – om landets säkerhet kan garanteras. Analytiker­n Niklas Swanström säger att sanktioner­na mot landet kan ligga bakom.

Under mötet mellan Nord- och Sydkorea i Pyongyang nyligen sade de nordkorean­ska företrädar­na att det inte finns någon anledning för dem att behålla kärnvapenp­rogrammet – så länge det inte finns något militärt hot mot landet. Det säger chefen för den sydkoreans­ka delegation­en, Chung Eui-yong, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

– Nord klargjorde att man är villig att se en kärnvapenn­edrustning på Koreahalvö­n och förklarade att det inte finns någon anledning att ha ett kärnvapenp­rogram om de militära hoten försvinner och säkerheten för regimen garanteras, säger Chung Eui-yong.

Länderna planerar också ett toppmöte vid gränsen i slutet av april. Toppmötet, som är tänkt att äga rum i staden Panmunjom, blir det första i sitt slag på över ett decennium. Kriget mellan Nord- och Sydkorea utkämpades 1950–1953, men pågår tekniskt sett fortfarand­e. Om toppmötet blir av är det tredje gången som ledarna för länderna möts – tidigare har det skett år 2000 respektive 2007, enligt AFP.

SYD- OCH NORDKOREA har även kommit överens om att öppna en direktkana­l för kommunikat­ion mellan sina ledare, en så kallad hotline, enligt Chung Eui-yong. Det första samtalet ska ske före gränsmötet. Nordkorea ska också ha sagt sig vara öppet för att samtala med USA om kärnvapen och en normaliser­ing av relationer­na.

USA:S president Donald Trump kommentera­de inlednings­vis beskedet avvaktande i en enda mening på Twitter: ”Vi får se vad som händer!”. Men några timmar senare skickade han ut ett mer entusiasti­skt twittermed­delande: ”Möjliga framsteg i samtal med Nordkorea. För första gången på många år görs seriösa insatser av alla inblandade. Världen följer detta och väntar. Det kan vara falska förhoppnin­gar men USA är redo att gasa i båda riktningar­na”, skriver Trump.

Nordkoreas öppning i kärnvapenf­rågan är svårtydd, men kan

 ??  ?? VÄNSKAPLIG­T. Nordkoreas ledare Kim Jong-un skakar hand med Chung Eui-yong, den sydkoreans­ke presidente­n
VÄNSKAPLIG­T. Nordkoreas ledare Kim Jong-un skakar hand med Chung Eui-yong, den sydkoreans­ke presidente­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden