Hallandsposten

Ro på sanktion

- SOFIA ERIKSSON/TT EMMA GYLLESTAD/TT ERIK PAULSSON RÖNNBÄCK/TT

vara ett tecken på att regimen känner sig pressad av de ekonomiska sanktioner­na mot landet, enligt Niklas Swanström som är analytiker vid tankesmedj­an Institutet för säkerhets- och utveckling­spolitik.

Öppningen kan dessutom ha eldats på av regimens ovilja att situatione­n ska leda till en militär konflikt med USA och Sydkorea – eller handla om ren propaganda.

–Det finns två tolkningar, det ena är att man inser att man inte kan fortsätta den linje man dragit och är villig att kompromiss­a, den andra är att det är ett spel för galleriern­a, säger Swanström till TT.

NIKLAS SWANSTRÖM säger att beskedet om det stundande mötet är glädjande, men att det finns fog för att se realistisk­t på utsikterna.

– Dialogerna kommer till och från att bryta ihop, och väldigt komplicera­de frågor kan skapa problem mellan aktörerna. Men att man initierar processen och rör * Konflikten på koreanska halvön har pågått ända sedan andra världskrig­ets slutskede då halvön delades upp i en kommunisti­sk stat i norr och en kapitalist­isk i söder.

* Den mest tragiska händelsen var Koreakrige­t som inleddes i juni 1950 då Nordkorea anföll Sydkorea i avsikt att erövra landet. Sydsidan var nära kollaps men räddades av USA som ingrep och krossade den nordkorean­ska armén. Detta fick i sin tur Kina att ingripa på Nordkoreas sida. Slutresult­atet blev att fronten stelnade vid den ursprungli­ga gränsen mellan nord- och sydsidan. Vapenstill­estånd ingicks i juli 1953.

* Förlustern­a i kriget var mycket stora. USA förlorade 36500 soldater, och den sydkoreans­ka armén 138 000 man. De kinesiska och nordkorean­ska förlustern­a uppgick till 400000 respektive 215000 stupade. Cirka 2,5 miljoner civila miste livet. Källa: sig framåt är positivt, och jag tror att vi kommer att se möten mellan nordkorean­er och amerikaner, och möten i Europa och i omvärlden där nordkorean­erna deltar i olika dialoger, säger han.

NU ÄR DET upp till bevis, enligt Jerker Hellström som är säkerhetsp­olitisk analytiker vid Totalförsv­arets forsknings­institut.

– Det är lätt att komma till sådana här överenskom­melser, men att genomföra dem är en helt annan fråga. Vi har sett trevare tidigare som senare lett till en utveckling som är den motsatta.

Hellström tror att de fortsatta samtalen främst kommer att handla om att bygga upp förtroende mellan Syd- och Nordkorea.

– Man ska inte vara alltför hoppfull att det här faktiskt leder till något, även om det är ett positivt steg, säger han.

NE, TT

 ?? Bild: AP ?? Moon Jae-ins rådgivare i säkerhetsf­rågor och ledare av den delegation som besökte Pyongyang.
Bild: AP Moon Jae-ins rådgivare i säkerhetsf­rågor och ledare av den delegation som besökte Pyongyang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden